Roszczenie o zachowek

• Autor wątku Autor wątku PATRYK747474
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PATRYK747474

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam, mój ojciec zmarł miesiąc temu, przepisał dom na swoją matkę w 2000 roku, matka zmarła kilka lat temu z koleji ona zostawiła testament przepisując wszystko na swoją córkę ( moja ciotkę ) chce starać się o zachowek od mojej ciotki. Ile wartości w domu mi się należy ?

( Moje rozumowanie jest takie że skoro ojciec przepisał na swoją matkę( moja babkę) to należy mi się połowa wartości domu, a skoro ciotka jest teraz w jego posiadaniu to mogę rościć prawo do właśnie tej połowy, tak jest czy się mylę?

Tobie zachowek nie przysługuje. Darowizna wykonana więcej niż 10 lat wstecz od otwarcia spadku na spadkobiercę który nie jest spadkobiercą ustawowym - art. 994 kc

wiegol napisał:
Tobie zachowek nie przysługuje. Darowizna wykonana więcej niż 10 lat wstecz od otwarcia spadku na spadkobiercę który nie jest spadkobiercą ustawowym - art. 994 kc

Matka i siostra są spadkobiercami ustawowymi, więc tutaj przedawnienia nie ma

Ostatnia edycja:
Ustawowymi są żona i dzieci w pierwszej kolejności. Jak żona nie żyje lub jej nie było, to tylko dzieci.

Grupy spadkobierców ustawowych

dzieci (i potomkowie) spadkodawcy dziedziczący razem z małżonkiem spadkodawcy;

małżonek spadkodawcy, rodzice, rodzeństwo i potomkowie rodzeństwa spadkodawcy;

dziadkowie spadkodawcy i potomkowie dziadków;

pasierbowie, czyli dzieci małżonka spadkodawcy (jeśli żadne z ich rodziców nie dożyło śmierci spadkodawcy);

gmina ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy w Polsce.

Jest to druga grupa spadkobierców ustawowych

A tak z drugiej beczki czy można żądać zachowku który się należy mojemu zmarłemu ojcu ?

Gdyby doszło do dziedziczenia ustawowego, to dziedziczyła by żona i dzieci spadkodawcy. Nie ma żony, to wyłącznie dzieci, każde w części równej. To są spadkobiercy. Rodzice spadkodawcy nie dziedziczą i nie przysługuje im zachowek.

wiegol napisał:
Gdyby doszło do dziedziczenia ustawowego, to dziedziczyła by żona i dzieci spadkodawcy. Nie ma żony, to wyłącznie dzieci, każde w części równej. To są spadkobiercy. Rodzice spadkodawcy nie dziedziczą i nie przysługuje im zachowek.

No właśnie ja jestem dzieckiem mój ojciec zmarł, przepisał dom na swoją matkę był budowany na działce ojca za pieniądza obojga rodziców, po rozwodzie płacił alimenty tylko do czasu jak zdążył przepisać a potem przestał. Więc co zrobić aby odzyskać część domu który był budowany za pieniądze obojga rodziców tak naprawdę a ojciec się zcwanil w ten sposób.

Nic nie zrobisz. Osoby w stosunku do których można by wysuwać jakiekolwiek roszczenia już nie żyją.

Zadzwoniłem do prawnika, już wszytsko wiem jesteś w błędzie

To podziel się swoimi rewelacjami. W 5 minut uzyskać poradę - tylko pogratulować.

PATRYK747474 napisał:
matka zmarła kilka lat temu z koleji ona zostawiła testament przepisując wszystko na swoją córkę ( moja ciotkę ) chce starać się o zachowek od mojej ciotki. Ile wartości w domu mi się należy ?

1. Ile lat temu zmarła Twoja babcia (matka Twojego ojca)?
2. Czy testament babci został otwarty i ogłoszony, a jeśli tak, to kiedy?

3. Czy w chwili śmierci babci żył jej mąż?
4. Ile dzieci miała Twoja babcia?
5. Czy darowizna przedmiotowej nieruchomości była tylko na rzecz Twojej babci, czy również na rzecz Twojego dziadka?

Zmarła w 2012 roku został otwarty testament(sporządzony w 1999) w tym samym roku
W chwili śmierci ojciec żył
Babcia miała dwójkę dzieci
A darowizna tylko na rzecz babci

Powrót