Roszczenie regresowe

• Autor wątku Autor wątku Bibi82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bibi82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,spłaciłam dług spadkowy w całości.Czy mogę starać się o zwrot pieniędzy od pozostałych spadkobierców.Dlug spłacałam na raty od 2010 r do 2015 r.Jeden ze spadkobierców twierdzi że dług jest przedawniony i nie mam prawa żądać zwrotu pieniędzy.Jest jakiś termin przedawnienia roszczeń regresowych?No i czy to ma znaczenie że spłacałam na raty ?Nie liczy się czasami data ostatniej raty- wtedy dług został w całości uregulowany.

Jeden ze spadkobierców twierdzi że dług jest przedawniony i nie mam prawa żądać zwrotu pieniędzy.
Roszczenie regresowe nie przedawniło się w całości. Przedawniły się raty które spłaciłaś powyżej 10 lat temu i z upływem każdego miesiąca, kolejna rata przedawni się. Tu zastosowanie mają stare przepisy dotyczące przedawnień przed wprowadzeniem zmian z lipca 2018r. Przed złożeniem pozwu o zapłatę, musisz wezwać dłużników do dobrowolnej spłaty i wyznaczyć termin. W wezwaniu określasz ile i za co. Nie zapłacą, pozostanie pozew cywilny. Oczywiście rozumiem, że dług spadkowy który spłaciłaś nie był przedawniony?

Oczywiście dług spadkowy nie był przedawniony.Zapomnialam dodać że roszczenie regresowe musiała bym złożyć przeciwko małoletniemu (on jest jednym ze spadkobierców )chyba nie będzie przez to problemu z odzyskaniem pieniędzy?

Powrót