Roszczenie regresowe

• Autor wątku Autor wątku antonk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

antonk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Wytwórca wyrobów metalowych/śrub/,które były przedmiotem eksportu zlecił mi prowadzącemu działalność gospodarczą na własny rachunek ustnie przeprowadzenie badań materiałowych śruby po ostatnim cyklu produkcyjnym tj. obróbce cieplnej. Z przeprowadzonych badań zostało sporządzone świadectwo jakości z wynikami pomiarów i klauzulą ,że wyniki próby są zgodne z wymaganiami klasy śrub. Po wysyłce wyrobów odbiorca złożył producentowi reklamację , której on nie uznał .Epilog rozegrał się w sądzie , gdzie producentowi zarzucono dostarczenie wyrobów nie odpowiadających wymaganiom odbiorcy. Koszt zerwanego kontraktu wraz z kosztami sądowymi to kwota ok.180tys.zł.Obecnie producent za pomocą swojego pełnomocnika prawnego żąda ode mnie pod rygorem rozprawy sądowej tzw. regresu poniesionych kosztów w 100%. Z analizy dokumentów z rozprawy sądowej jw. dołączonych do żądania wynika ,że:
moje świadectwa były przedstawione jako świadectwa klasy jakości wyrobu dla których są ściśle sprecyzowane w odpowiedniej normie warunki jakim ma odpowiadać wyrób ,
na dokumentach finansowych dołączonych do świadectw jakości potwierdzonych własnoręcznym podpisem producenta jest sprecyzowany rodzaj świadczonej przeze mnie usługi , który brzmi ”Świadectwo kontroli wytrzymałości ,udarności i twardości materiału śruby M33 itd”,
Na żadnym etapie rozpraw sądowych pomiędzy Zamawiającym a Wykonawcą nie brałem udziału ,
Łączne koszty opłat za badania materiałowe jakie poniósł producent na moją rzecz to 950 zł na które wystawiono rachunki w styczniu 2008 r i kwietniu 2008 r.
Badania materiałowe jakie ja prowadziłem pozwoliły ocenić stan materiału ale nie były prowadzone pod kątem oceny klasy jakości wyrobu ze względu na zakres badań i posiadane wyposażenie ,/ oceniane parametry częściowo wchodzą w skład badań klasy jakości śrub ale są oceniane na innych próbkach/.
Czy w świetle powyższego roszczenie regresowe ma uzasadnienie i ewentualnie w jakim zakresie?
Czy rozprawa bez mojego udziału może mieć miejsce oraz w jaki sposób dowiedzieć się czy wniesiono pozew przeciwko mnie ?
Nadmieniam , że podstawowym moim zatrudnieniem jest praca na uczelni i z producentem nie mam żadnego związku prawnego jedynie ustne jednostkowe zlecenie na wykonanie usługi.

pozew otrzymasz z sądu wraz z pouczeniem

to, że zamówienie było ustne to nie znaczy, że go nie było - została zawarta normalna umowa i z tej umowy zamawiający wywodzi swoje roszczenie

z twoich tłumaczeń technicznych nic nie zrozumiałam :), zatem krótko - jeśli z Twojej opinii wynikało, że śruby były zdatne do użytku w zakresie, jakiego oczekiwał odbiorca, to co do zasady roszczenie zamawiającego mogłoby być zasadne

jeśli natomiast Twoja opinia dotyczyła innych parametrów, oderwanych od umowy zamawiającego z odbiorcą i te parametry faktycznie byłyby spełnione, to roszczenie raczej nie przysługuje

sprawa wydaje się jednak dosyć skomplikowana i podejrzewam, że w przypadku ewentualnego sporu sądowego niezbędny będzie biegły, który oceni zakres Twojej opinii i jej zgodność ze stanem faktycznym

Powrót