Roszczenie regresyjne Jak uniknąć Pomóżcie proszę

• Autor wątku Autor wątku mija 43
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mija 43

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam ....
Mam pytanie i bardzo prosze o pomoc . Mój tata 13 lat temu spowodowal wypadek w którym zginal czlowiek , tata zostal inwalida jest na wózku . oczywiscie dostal wyrok 8 lat jednak przebywa w domu . Za pewne czlowiek który umarl , jego rodzina dostala odszkodowanie od firmy ubezpieczeniowej , po jakims czasie do domu zapukal pzredstawiciel tejze firmy ubezpieczeniowej w celu sciagniecia roszczeń ... wtedy bylo to ok 5lat temu wziąl tylko zaswiadczenia , ze rodzice są na rentach i poszedl . Niedawno odwiedzil znowu ,pewnie po to samo , mam jest umówiona z nim na rozmowe , moje pytanie , czy takie roszczenia się nie przedawniaja ?? co może nam grozic , ja tego uniknac , rodzice mają na wlasnośc mieszkanie i dzialkę . Czy nam dzieciom cos grozi , czy mama może nam te wlasności darować , czy firma może nam cos zabrać .. Bardzo proszę o odpowiedź , będę wdzięczna .. pozdarwiam Daria

Art. 4421. KC

§ 1. Roszczenie o naprawienie szkody wyrządzonej czynem niedozwolonym ulega przedawnieniu z upływem lat trzech od dnia, w którym poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia. Jednakże termin ten nie może być dłuższy niż dziesięć lat od dnia, w którym nastąpiło zdarzenie wywołujące szkodę.

§ 2. Jeżeli szkoda wynikła ze zbrodni lub występku, roszczenie o naprawienie szkody ulega przedawnieniu z upływem lat dwudziestu od dnia popełnienia przestępstwa bez względu na to, kiedy poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia.

§ 3. W razie wyrządzenia szkody na osobie, przedawnienie nie może skończyć się wcześniej niż z upływem lat trzech od dnia, w którym poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia.

§ 4. Przedawnienie roszczeń osoby małoletniej o naprawienie szkody na osobie nie może skończyć się wcześniej niż z upływem lat dwóch od uzyskania przez nią pełnoletności.

Jeżeli jest to roszczenie faktycznie dotyczące wypadku komunikacyjnego, którego sprawca był tata, to jest to roszczenie wyłącznie do majątku taty. Kwestia darowizny - poczytaj na temat skargi pauliańskiej.

Dziękuje Ci za odpowiedź .. zapomniałam dodac , ze tata był pod wpływem alkoholu , odszkodowanie zostało rodzinie wyplacone i teraz pzu chce zwrotu za wyplacone odszkodowanie ... rozumiem , że majątku taty no i mamy , bo sa małzenstwem , ale jak uratowac np mieszkanie czy moga rodzicom je zabrać , czy siada na rente , pytam bo kompletnie nie wiem jak moze to sie skonczyć ...

Z majątku taty i mamy ale z części taty.
Duża jest ta kwota?

tak spora 280 ,000 tys

ale my będziemy w razie co dziedziczyć te długi prawda ??

Powiedz mi prosze , moze niech przepisza na nas mieszkanie czy działke ,może darowizna , tylko czy to nie za późno ?? czy moga cofnąć

To nie jest czat, aby pisać post pod postem. Jest opcja edytuj w ciągu 20 minut, proszę z niej korzystać i nie pisać post pod postem - Colder

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Długi macie szanse odziedziczyć.
Przepisanie mieszkania - grozi skarga pauliańska

Poczytam zaraz o tej skardze .. czy jest jakies wyjscie by cokolwiek uratować ...

Powrót