Roszczenie windykacyjne dłużnika

• Autor wątku Autor wątku son_of_a_gun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

son_of_a_gun

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Jako wierzyciel otrzymałem nakaz zapłaty z weksla i czekam na wniesienie ewentualnych zarzutów przez dłużnika. Nie dokonywałem zabezpieczenia u komornika. Jestem w posiadaniu rzeczy dłużnika, który po otrzymaniu pozwu wraz z nakazem zapłaty zażądał ode mnie wydania mu rzeczy pod rygorem wniesienia pozwu windykacyjnego przeciwko mnie o jej wydanie. Dłużnik potwierdził, że nie planuje wykonać nakazu zapłaty z uwagi na złą sytuację materialną w związku z czym ja nie planuję zwrotu rzeczy, a po otrzymaniu klauzuli wykonalności chcę wnioskować u komornika m.in. o sprzedaż tej rzeczy w drodze licytacji.

1. Czy po otrzymaniu pozwu o wydanie rzeczy będę mógł się bronić przed roszczeniem windykacyjnym powołując się na art. 222 § 1 KC i dowodząc, że w momencie wytoczenia pozwu o wydanie rzeczy dysponowałem nakazem zapłaty z weksla będącym tytułem zabezpieczającym? Z treści art. 222 § 1 KC wynika, że pozwany może bronić się przed roszczeniem windykacyjnym, gdy ma skuteczne uprawnienie do władania rzeczą wobec właściciela - czy nakaz zapłaty z weksla będący jednocześnie tytułem zabezpieczającym daje mi takie uprawnienie?

2. Czy może dopiero ustanowienie zabezpieczenia na tej rzeczy przez komornika na mój wniosek daje mi w/w uprawnienie ?

3. Czy zabezpieczenie na ruchomości w oparciu nakaz z weksla może być wykonane jedynie przez komornika? Czy jako wierzyciel mogę sam dokonać zabezpieczenia (odmówić wydania rzeczy właścicielowi/dłużnikowi) w oparciu o posiadany tytuł egzekucyjny?

Dziękuję

Jak dłużnik nie ma kasy to cię nie pozwie. Skierujesz egzekucję do ruchomości dłużnika będących w twoim władaniu, a komornik ustanowi cię dozorcą, więc na 90% niczym nie będziesz musiał się przejmować.

Powrót