Roszczenie zwrotu pieniędzy za naprawę smaochodu z wadą ukrytą zakupionego z komisu

• Autor wątku Autor wątku supermariobros88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

supermariobros88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć wszystkim,
mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość.
Zapoznałem się zasadami zadawania pytań, więc postaram się jak najdokładniej i przejrzyście opisać mój problem, bardzo potrzebuję Waszej pomocy!

Miesiąc temu zakupiłem samochód (używany Citroen C4, 2009rok, 1.6 THP VTS, rozrząd na łańcuchu, przebieg 70 000km).
Okazuje się, że jest w nim do wymiany rozrząd (opinia mojego mechanika, tradycyjne objawy zużycia łańcucha rozrządu i pewnie pozostałych elementów).
Dzwoniłem do Citroena, wysłałem im skany z książki serwisowej prosząc o naprawę rozrządu w geście handlowym- odmówili, czasookresy przeglądów nie były zachowane.
Sprawdzenie w ASO i potwierdzenie usterki to koszt ok. 700 zł.

Ponadto, okazało się, że samochód był uderzony z przodu i tyłu, była wymieniana przednia szyba, i ma pokrzywiony próg.

Powiecie- jakim cudem kupiłem samochód w takim stanie?
Byłem na stacji diagnostycznej- powiedziano mi, że samochód jest w b.dobrej kondycji... WTF?!

Kolejna sprawa:
Na FV-marża którą podpisałem widnieje zapis, że klient (ja) został poinformowany o konieczności remontu silnika, skrzyni biegów i instalacji elektrycznej!!!- czy taki zapis mnie "załatwia"? Czy jest to forma wiążąca i kryje handlarza? FV czytałem ale tylko pierwszą jaką mi dał (wtedy okazało się, że samochód jest z 2009 roku a nie 2010 i nie chcieli mi zarejestrować w Bielsku Białej samochodu, handlarz mi powiedział, że mi zarejestruje samochód w Żorach i tak zrobił, po rejestracji zaprosił mnie do siebie i z nowym dowodem rejestracyjnym wypisał mi drugą FV-marża właśnie z tym zapisem o konieczności remontu- przeoczyłem to kompletnie, za bardzo ufam ludziom.

Co byście mi doradzili?
Pełno przekrętów i matactw, aż mi się niedobrze robi.

Do tej pory kupiłem już nowe opony (600zł), wymieniłem olej i filtry (500zł) i ubezpieczyłem (700zł).

Samochód kupiony za 18 900zł.

supermariobros88 napisał:
Ponadto, okazało się, że samochód był uderzony z przodu i tyłu, była wymieniana przednia szyba, i ma pokrzywiony próg.Powiecie- jakim cudem kupiłem samochód w takim stanie?
Byłem na stacji diagnostycznej- powiedziano mi, że samochód jest w b.dobrej kondycji... WTF?!

Kupił BMW zespawane z dwóch. ASO: to auto jest OK! - Autokrata.pl

Co byście mi doradzili?

Jeśli pzreczytasz setkę innych wątków będziesz wiedział, że zużycie rozrzadu to nie jest wada ukryta.

Nieco nie w temacie ale kumpel ostatnio kupił rumunke za 30k (nowa sztuka z salonu). Wiem, ze... ale to tak dla przykladu.

Ostatnia edycja:
Nawet jeżeli jest to rozrząd na łańcuchu, który jest niewymienialny?
Powinien jeździć 300 tys. a okazuje się, że nie wytrzymał 70 000...
To nie jest przecież zwykła, eksploatacyjna część, jak tarcze czy klocki.

A co z tymi zapisami na FV?

Nawet jeżeli jest to rozrząd na łańcuchu, który jest niewymienialny?

Jeśli będziesz miał pozywtyną opinię rzeczoznawcy to możesz spróbować zareklamować w/w usterkę. Może specjalista sie wypowie dlaczego po 70k trzeba juz go wymieniac. A moze nie trzeba?

A co z tymi zapisami na FV?

A co ma być, że się tek spytam?
Takie zapisy są zgodne z prawem.
Przecież podpisałeś dokumenty? :o Wygląda na to, że poświadczyłeś nieprawdę...

Na FV-marża którą podpisałem widnieje zapis, że klient (ja) został poinformowany o konieczności remontu silnika, skrzyni biegów i instalacji elektrycznej!!!
Niezły cwaniak ten handlarz. Szkoda tylko że nie dopisał jeszcze: konieczności....., układu hamulcowego, paliwowego, chłodzenia ,zawieszenia i nadwozia. Oczywiście wszystko dopisane najmniejszą czcionką. Dobry pomysł na namolnych konsumentów, którzy tylko chcą zawsze coś reklamować.
Sprawdź dokładnie faktyczny przebieg pojazdu, bo podany jest trochę podejrzany. Może tam znajdziesz jakiś punkt zaczepienia.

Powrót