Roszczenie

• Autor wątku Autor wątku poltergeist89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

poltergeist89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam jestem w trakcie kupna mieszkania i chciałbym zapytać co znaczy wpis ROSZCZENIE w dziale III księgi wieczystej

"ROSZCZENIE DOTYCHCZASOWEGO WŁAŚCICIELA GRUNTU O OPŁATĘ PRZEKSZTAŁCENIOWĄ W ODNIESIENIU DO KAŻDOCZESNEGO WŁAŚCICIELA NIERUCHOMOŚCI NA PODSTAWIE USTAWY Z DNIA 20 LIPCA 2018 R. O PRZEKSZTAŁCENIU PRAWA UŻYTKOWANIA WIECZYSTEGO GRUNTÓW ZABUDOWANYCH NA CELE MIESZKANIOWE W PRAWO WŁASNOŚCI TYCH GRUNTÓW."

co to znaczy i czy będą jakieś problemy po zakupie mieszkania ??

jest to mieszkanie w bloku, który zbudowano na prawie użytkowania wieczystego, za które płacono czynsz, najczęściej roczny. Państwo ustawą postanowiło przekształcić to w prawo własności, bo zarządzanie tym nie jest warte zachodu i małych pieniędzy. Aby wykreślić to roszczenie należy wnieść jednorazowo taką opłatę, nie są one duże, zazwyczaj gminy dają 99% bonifikaty. Potem gmina/miasto/starostwo wydaje zaświadczenie o uiszczeniu opłaty. Z takim zaświadczeniem składamy wniosek do ksiąg wieczystych o wykreślenie roszczenia - opłata 250 zł i księga będzie czysta od tego wpisu.

To jeszcze takie pytanie czy obecny właściciel powinien to zrobić czy ja po zakupie mieszkanie na moje nazwisko ?

Powrót