Roszerzenie powództwa proces przeciwko ZUS

• Autor wątku Autor wątku quantacura
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

quantacura

Użytkownik
Odpowiedzi
46
Dzień dobry,
Sąd Rejonowy wyznaczył na początek marca b.r. termin rozprawy w sprawie uznania prawa do zasiłku chorobowego za okres pobytu na rehabilitacji ZUS.

1. Czy możliwe jest rozszerzenie powództwa o potwierdzenie należnej wysokości składek oraz korektę danych na platformie internetowej PUE ZUS.

Zakładając działalność gospodarczą wpisałem błędny kod (niestety, za radą pracownicy Urzędu Dzielnicowego, która przyjmowała wniosek rejestracyjny). Następnie ZUS błędnie księgował wpłacone składki i zamiast "małego ZUS" rozliczał ZUS w pełnej wysokości, chociaż wpisany kod dotyczył jeszcze innych ulg. W późniejszym czasie ZUS uznał popełniony przeze mnie błąd i przywrócił opłacanie składek według "małego ZUS", zrezygnował z dochodzenia składek za kilka miesięcy, ale też nie wydał żadnej decyzji korygującej błąd. Tak, jakby sprawa została zawieszona, ale nie jest wykluczone, że mógłby w przyszłości dochodzić tych składek...

Mam potwierdzoną kopię złożenia deklaracji korygującej, ale nie ma to dla ZUS szczególnego znaczenia. Na moim koncie ZUS i w systemie elektronicznym widnieją błędne dane o wysokości składek.

Zdaniem pracownicy ZUS powinienem zwrócić się z wnioskiem do dyrektora oddziału o wydanie decyzji i korektę danych w systemie. Według informacji na stronie ZUS dyrektor oddziału powinien wydać z urzędu decyzję, nic takiego nie miało jednak miejsca. Ale skoro mam wyznaczony termin rozprawy skuteczniejsze byłoby - tak mi się wydaje - uporządkowanie sprawy przez sąd. Ma to związek z pierwotnym powództwem.

Powrót