Rottweiler w mieście

• Autor wątku Autor wątku Opiekunka psa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Opiekunka psa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
mam pytanie dotyczące przepisów dotyczących psów rasy rottweiler. Wiem, że rasa ta znajduje się na liście ras uznawanych za agresywne zgodnie z rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z 28 kwietnia 2003 r.
Czy z samego faktu, że pies jest rasy rottweiler, wynika obowiązek noszenia kagańca i chodzenia na smyczy w miejscach publicznych?

Czy taki pies może być spuszczony ze smyczy (np. w parku lub na łące)?

I ostatnie pytanie: co w sytuacji, gdy właściciel nie ma pozwolenia na posiadanie psa rasy uznanej za agresywną? Jakie mogą być konsekwencje prawne?

(...) jest rasy rottweiler, wynika obowiązek noszenia kagańca i chodzenia na smyczy w miejscach publicznych?

Zdecydowanie tak.

Czy taki pies może być spuszczony ze smyczy (np. w parku lub na łące)?

Taki pies nie powinien w parku być spuszczony ze smyczy. Po łące może biegać , wtedy, gdy nie ma żadnych osób lub psów w pobliżu. Dla właścicieli może być łagodny, ale dla obcych ludzi lub innych psów już nie.

Opiekunka psa napisał:
co w sytuacji, gdy właściciel nie ma pozwolenia na posiadanie psa rasy uznanej za agresywną? Jakie mogą być konsekwencje prawne?
Art. 37a. 1. Kto prowadzi hodowlę lub utrzymuje psa rasy uznawanej za agresywną bez wymaganego zezwolenia,
podlega karze aresztu lub grzywny.
2. W razie ukarania za wykroczenie, o którym mowa w ust. 1, można orzec przepadek zwierzęcia.

@Opiekunka psa
Bez urazy. Ale kiedy Wy psiarze nauczycie się, że pies = odpowiedzialność? Dopiero jak kogoś zamorduje lub pogryzie?

Już miałem sytuację, że przed tego typu debila prawie zostałbym pogryziony, gdy jego zawszony kundel (puszczony bez kagańca i smyczy) praktycznie rzucił się na mnie - w ostatnim momencie dostał w pysk, a właściciel łaskawie podszedł

pasqudek napisał:
w ostatnim momencie dostał w pysk, a właściciel łaskawie podszedł
i tak ci się poszczęściło ze właściciel z łapami do ciebie nie wyskoczył, ze co mu biedne "psiecko" bijesz

Powrót