Rowerzysta na drodze szybkiego ruchu?

• Autor wątku Autor wątku LittleGrejmer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LittleGrejmer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Przed chwilą wracałem rowerem ze szkoły po drodze nr 77. Jest to droga krajowa. Problem jest ten że dużo kierowców pipczy na mnie bez powodu a nawet zatrzymują się i wykłucają a ja jestem :mad:. Jest też obok chodnik o długości około 450m. Pytanie brzmi czy ja mam bezwzględny obowiązek jazdy po tym chodniku, jak tak to poproszę o podstawe prawną. Może się przydać gdy ktoś na mnie patrol pośle.

Daj linka do mapy z odcinkiem, którym jeździsz.
Nie masz obowiązku jeździć chodnikiem - co więcej, może się okazać, że nawet Ci nie wolno.

out.php

Po co ta ogromna mapa! Link by wystarczył.
Trudno oszacować ze zdjęcia - jeżeli chodnik ma nie mniej niż 2m szerokości, to możesz nim jeździć. Jeżeli nie ma, to tylko w przypadku trudnych warunków pogodowych.
Także ogólnie powinieneś w tym miejscu poruszać się po jezdni.

Czyli niemusze, ale na podstawie jakiego paragrafu powyższy post?

LittleGrejmer napisał:
... Problem jest ten że dużo kierowców pipczy na mnie bez powodu a nawet zatrzymują się i wykłucają a ja jestem :mad:. J...
Ponieważ wydaje się im, że obok znajduje się ścieżka dla rowerów. Być może kiedyś tam będzie, ale na dostępnych zdjęciach nie ma odnośnego oznakowania.

To nie jest ścieżka rowerowa, a jeżeli taka by była przy drodze to jest nakaz jazdy po niej?

Jeżeli jest droga dla rowerów, to masz obowiązek poruszać się nią.

LittleGrejmer napisał:
... a jeżeli taka by była przy drodze to jest nakaz jazdy po niej?
Niestety taka znajomość prawa o ruchu drogowym przez cyklistów jest reprezentatywna.

Powrót