Rowod z Niemcem

• Autor wątku Autor wątku Asia64
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Asia64

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Od 11 lat mieszkam w Niemczech, mam obywatelstwo polskie, syn ma 20 lat
w tym roku zdaje mature i wybiera sie na studia.Wczoraj dowiedzialam sie ze
niestety ze musze sie wyprowadzic z domu.Od poczatku musialam na siebie tylko liczyc maz niestety nie za bardzo od strony finansowej sie angazowal w sprawy rodzinne. Maz polak z pochodzenia ale z niemieckim obywatelstwem.Pracuje od 9 lat na minijob wiec harzIV nie przysluguje mi.
W naszym mieszkaniu jest 90 % sprzetow z wyposazenia mieszkania zakupione za moje pieniadze.Nie wiem jakie prawa mi przysluguje zwiazku z rozwodem, ze nasze dziecko ma 20 lat i jest pelnoletni. Czy mamy prawo
do jakis dotacji na mieszkanie. Mieszkam w malym miasteczku wiec nie mam szans na prace nawet na pol etatu. Slyszalam ze sa porady prawne bezplatne
ale nie wiem gdzie szukac.Bardzo prosze o porady, bo nie wiem od czego zaczac.Mysle ze jak sama bede z synem bedzie nam lepiej.Syn jest w trakcie
matury ale maz wolalby aby syn juz dawno nie mieszkal z nami i pracowal jak co niektorych znajomych po hauptschule i ausbildung.Dla niego to darmozjad i pasozyt.Chcialabym aby jednak zrealizowal swoje plany i marzenia.Asia

Ostatnia edycja:
temat wiele razy przerabiany tu na forum

tak wyprowadzic mozesz sie juz jezeli masz pozwolenie na pobyt i prace doplaca ,oplaca mieszkanie i reszte

rozwod po prawie polskim..,moze sie odbyc tu plus :ok:specjalny wniosek na zwolnienie z kosztow adwokata i sprawy(powod niski dochod)

reszte doczytaj tu lub poszukaj na forum tutaj

Jak "założyæ" separację?

Powrót