Rozbicie drona- reklamacja, prośba o pomoc

• Autor wątku Autor wątku unitos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

unitos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie
Miałem wczoraj wypadek w czasie użytkowania wielowirnikowca/drona do latania i chciałbym się dowiedzieć jak podjąć się skutecznej reklamacji. Sytuacja wyglądała następująco. Ok. tygodnia temu kupiłem drona (ok. 2000zł) i do tej pory latałem nim trzy razy. Sam musiałem przykręcić śmigła i nóżki ale zrobiłem to bardzo mocno, z resztą latałem nim dwa razy i wszystko było dobrze (mam w razie czego filmy z tych lotów). Wczoraj przyszli do mnie znajomi i chciałem im pokazać nową zabawkę. Wyszliśmy przed blok na podwórko, było dużo przestrzeni, miejsce oraz warunki atmosferyczne spełniały "wymogi użytkowania". Sprawdziłem śruby przy śmigłach, dron był gotowy, poleciałem. Po 3-4 minutach latania zacząłem "schodzić w dół" i na wysokości ok 15-20m od drona odpadło śmigło, ten się obrócił "do góry nogami" i z impetem spadł na chodnik. O dziwo silniki działają ale rama i silniki są wygięte, moduł GPS padł, ogólnie nie nadaje się już do latania.
Teraz chciał bym zareklamować ten helikopter ale wiem, że może być z tym problem, bo temat jest trudny. Mam 4 świadków, którzy mogą mi poświadczyć całą historię. Mam zdjęcia miejsca w którym to się stało.

Proszę o pomoc jak podejść do tej reklamacji żeby została uznana. Moim zdaniem śruba albo nakrętka mogła być wadliwa ale jak to udowodnić? Do kogo z tym iść? Do sklepu, dystrybutora?

Proszę o podpowiedzi,
pozdrawiam

Po przeczytaniu tytułu pomyślałem ze jakieś amerykańskie cudo spadło komuś na głowę :)))))

No to pozostaje udowodnić że śmigło odpadło w locie. Jeśli się uda to i z reklamacją nie powinno być kłopotu.:)

Widać to na pierwszy rzut oka, bo wszystkie kapturki są porysowane od upadku, a śruba od której odpadła nakrętka jest najbardziej poszkodowana.
Właśnie wypełniam wniosek i odsyłam do reklamacji. Zobaczymy co z tego będzie, jestem dobrej myśli:)
Dzięki za słowo otuchy;)
Pozdrawiam!

Możesz zdobyć swoją opinię rzeczoznawcy, który poprze twoje racje i z tą opinią złożyć ponownie reklamację. Za "Poradnikiem Konsumenta" z tego forum:

Przy nieuwzględnieniu reklamacji, Sprzedawca często powołuje się na opinię rzeczoznawcy. Nie jest ona jednak dla Konsumenta wiążąca! Podobnie Konsument może w reklamacji załączyć swoją opinię rzeczoznawcy (nie jest to przeważnie kosztowne rozwiązanie, a może pomoc) - listę rzeczoznawców w danym mieście można znaleźć na stronach Inspekcji Handlowej lub sądów w danym mieście.

podłączam się pod temat. W moim przypadku spadł dron z bliżej nie określonych przyczyn. Wzbił się samoczynnie w górę i spadł z pełnym impetem z ok 10m w ziemię.

Czy jest jakaś możliwość reklamacji?

Jezeli zdobedziesz pozytywna opinie rzeczoznawcy na temat np. wady fabrycznej/materialowej to tak. Jak nie to bez szans.

Powrót