rozbiórka garaży przez sąsiada

• Autor wątku Autor wątku Mazia97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mazia97

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,

od około 40 lat, część mojego garażu oraz cała moja komórka znajdowała się na nieruchomości sąsiada, nigdy nie było problemów ze strony sąsiada,

jednak sąsiad wczoraj wieczorem, kiedy nie było mnie w domu, bez mojej wiedzy, samowolnie, koparką zepchał część garażu i część komórki, które znajdowały się na jego działce,

z garażu nie da się korzystać, gdyż nie ma jednej ze ścian, a komórkę całą zniszczył

co mogę zrobić w sprawie?
1) czy mogę wezwać sąsiada do przywrócenia stanu jaki był wcześniej?
2) czy sąsiad musi odbudować mi garaż i komórkę?
3) czy mogę żądać od sąsiada odszkodowania?
4) czy sąsiad powinien uzyskać moją bądź sądu zgodę na zepchnięcie ze swojej działki części mojego garażu i komórki
5) czy sąsiad może odpowiadać karnie?

garaż i komórka były korzystane bez kłopotów, do dzisiaj nie został uregulowany stan prawny garażu i nieruchomości, nie było żadnej sprawy o zasiedzenie części nieruchomości i komórki, która znajdowała się na posesji sąsaida, proszę o pomoc

Ostatnia edycja:
Posiadasz jakiekolwiek dowody na to, że byleś właścicielem garażu i komórki? Jeżeli tak, to możesz zgłosić sprawę do nadzoru budowlanego. Rozbiórka mogła wymagać wcześniejszego zgłoszenie lub uzyskania pozwolenia w organie architektoniczno-budowlanym, dołączając zgodę właściciela obiektu.
Całe reszta to postępowanie cywilne.

Powrót