Rozbity samochód

• Autor wątku Autor wątku supercrash
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

supercrash

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

Potrzebuje Waszej porady.

Opiszę sytuację:

Moja żona (jesteśmy przed rozwodem) wzięła nasz samochód (stanowi on nasz wspólny majątek ale jako właściciel jestem podany tylko ja) - oczywiście za moją zgodą... wyjechała do Holandii gdzie miała kolizję. Twierdzi że samochód jest poważnie uszkodzony i chce go oddać na złom lub sprzedać znajomej osobie. Oczywiście mam podejrzenia że wypadek jest fikcją ale pewności nie mam... poprosiłem o zdjęcie których niestety nie mogę się doczekać... :/

Pytania:

1) Czy może zezłomować / sprzedać auto bez mojej zgody?
2) Czy jest zobowiązana zwrócić / dostarczyć mi samochód do kraju?
3) Czy jeśli porzuci samochód np. na jakimś parkingu to ja będę wzywany do Holandii żeby go odebrać?
4) Czy żeby zmusić żonę do zwrotu samochodu mogę zgłosić kradzież na Policję i wskazać sprawcę?

Bardzo proszę o pomoc :)

Jesteś właścicielem tego samochodu, samochód jest na polskich rejestracjach i TYLKO Ty możesz dokonać czynności np. ze złomowaniem, nikt od Twojej żony nie przyjmie tego samochodu.
Skontaktuj się z żoną w tej sprawie i daj jej termin zwrotu samochodu do kilku dni lub zdjęcia + kopia protokołu z policji /bo jeżeli był wypadek to musiał zostać spisany protokół/.
Brak powyższych dokumentów może świadczyć na niekorzyść żony.
Jednak upewnij się iż być może Twoja żona jest również poszkodowana w wypadku drogowych i to jest powód iż jak na razie nie reaguje na Twoje prośby.

Powrót