rozbudowa budynku w odleglosci mniejszej niż 3m

• Autor wątku Autor wątku ws85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

ws85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Jak mam rozumieć zapis zawarty w warunkach technicznych jakim powinny odpowiadac budynki i ich usytuowanie, dotyczacy odleglosci budynku od granicy działki

§ 12, ust 3, pkt 3:
(dopuszcza się...) "rozbudowę budynku istniejącego, usytuowanego w odległości mniejszej niż określona w ust. 1 od granicy z sąsiednią działką budowlaną, jeżeli w pasie o szerokości 3 m wzdłuż tej granicy zostaną zachowane jego dotychczasowe wymiary, a także nadbudowę tak usytuowanego budynku o nie więcej niż jedną kondygnację, przy czym w nadbudowanej ścianie, zlokalizowanej w odległości mniejszej niż 4 m od granicy nie może być otworów okiennych lub drzwiowych"

dokladniej chodzi mi o fragment wyróżniony

Pozdrawiam

Przedłużasz linię zabudowy istniejącej, ot i cała tajemnica.

znalazlem juz odpowiedz na moje pytanie

muratordom.pl

"Rozbudowa i nadbudowa domu

Nowe przepisy § 12 ust. 3 pkt 3 rozporządzenia dopuszczają rozbudowę domu już istniejącego i usytuowanego w odległości mniejszej niż 3 lub 4 m od granicy z sąsiednią działką budowlaną, jeżeli w pasie o szerokości 3 m wzdłuż tej granicy zostaną zachowane jego dotychczasowe wymiary. Oznacza to, że rozbudować można tylko część budynku oddaloną od granicy o przynajmniej 3 m. Część położona bliżej nie może zmienić gabarytów. Jest to więc kolejny sztuczny przepis, który na tle następnych uregulowań dotyczących nadbudowy wskazuje na brak konsekwencji w ustalaniu zasad dotyczących rozbudowy.

W dalszej cześci tego samego przepisu dopuszczono bowiem nadbudowę budynku usytuowanego w odległości mniejszej niż 3 lub 4 m od granicy o nie więcej niż jedną kondygnację, przy czym w nadbudowanej ścianie zlokalizowanej w odległości mniejszej niż 4 m od granicy nie może być otworów okiennych ani drzwiowych. A zatem w przypadku nadbudowy część budynku położona w pasie o szerokości 3 m wzdłuż granicy może jednak zmienić swoje gabaryty, co przy rozbudowie nie jest możliwe."

Powrót