rozbudowa "gospodarczego"

• Autor wątku Autor wątku renifer61
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

renifer61

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mój ojciec nie wyraził zgody na rozbudowę budynku gospodarczego przez sąsiada.
Rozbudowa ma polegać na dobudowie „do granicy” + budowa na granicy jakieś 8 metrów
(Kształt budynku litera „L”)
Rodzice nie mają dużej działki (5 arów) ale na całej działce mama uprawia warzywa i owoce – rozbudowa w ten sposób tego budynku przeszkodzi po pierwsze w uprawie tych jej prypitetów po drugie zacieni działkę.
Dodam że już z jednej strony powstanie mur (garaż-gospodarczy innego sąsiada) + teraz jeszcze ma powstać ten!

Rodzice napisali pismo odwoławcze , wszystko ok., w terminie ale organ odwoławczy utrzymał w mocy tę decyzje skarżoną

Cyt. „Problem zacieniania sąsiednich nieruchomości będzie tematem odrębnego postępowania przed .... przy wystąpieniu o pozwolenie na budowę i powinien być rozwiązany w projekcie budowlanym rozbudowywanego budynku gospodarczego”

Proszę mi powiedzieć, czy w ogóle budowa na granicy jest możliwa jeżeli się rodzice nie zgodzą?
Rozumiem, że budowa budynku gospodarczego jest możliwa przy zachowaniu obowiązujących odległości mimo że rodzicom nie jest to „na rękę”... ?
Gdzie teraz należy się odwołać jeżeli będzie to już drugie odwołanie?
Jakich argumentów użyć, żeby odwołanie miało skutek?

zgody sąsiada nie wymaga sie przy pozwoleniu

jak decyzja zostala utrzymana - budynek zostanie wybudowany

dziękuje za inf.
Zawsze wydawało mi się, że jednak zgoda musi być jeżeli rozbudowa ma być na granicy

Powrót