Rozbudowa sieci kanalizacyjnej a zgoda wejścia na działkę

• Autor wątku Autor wątku a g
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

a g

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,
Dostałem pismo z wodociągów:

dc0e71501d16b.jpg

W skrócie jakiś deweloper na działkach obok chce postawić kilkanaście domów i podłączyć się do naszej przepompowni. Naszej bo chodzi o przepompownie, do której podłączonych jest 14 domów w zabudowie szeregowej. Ta przepompownia została wykonana przez naszego dewelopera (za nasze pieniądze). Wodociągi potrzebują zgody żeby wejścia na działkę (na piśmie na czerwono), która jest tak naprawdę drogą prywatną i należy do wszystkich 14 domów. Chodzi o 3 metry bieżące między przepompownią a terenem tego dewelopera, który chce postawić domy.

Nie zgadzamy się na podłączenie kolejnych domów, ponieważ już teraz przepompownia często ma problemy i pracownicy wodociągów muszą przyjeżdzać i przepłukiwać. "Nowy" deweloper niech postawi sobie swoją przepompownie lub podłączy się do innej, która de facto jest bliżej niż nasza (nie mam pojęcia dlaczego nie chcą się do niej podłączyć).

Moje pytanie jest takie, czy wystarczy że się nie zgodzimy i po sprawie? czy wodociągi mają prawo bez naszej zgody wejście na działkę tzn. puścić przez nią podłączenie?

Dzięki. Pozdrawiam

Można się nie zgodzić. Tylko wtedy przedsiębiorstwo może wystąpić do sądu o ustanowienie służebności przesyłu (305[1] kc). Można oczywiście zażądać wynagrodzenia za jej ustanowienie, jak i podyktować inne warunki np. całkowite odtworzenie pasa gruntu oraz przyległego terenu do stanu pierwotnie zastanego.

Ostatnia edycja:
Wyślemy pismo i zobaczymy co dalej. Dzięki wielkie.

Powrót