Rozdzielność majątkowa a długi

• Autor wątku Autor wątku Forum AG
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Forum AG

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry, proszę o poradę - miesiąc temu złożyłam pozew o rozwód. Chciałabym zanim dojdzie do rozwodu, bo wiem, że to może potrwać, zabezpieczyć się przed ewentualnymi zobowiązaniami męża. Nie mamy żadnego wspólnego majątku. Oboje pracujemy i mamy osobne konta. Obawiam się, że może on nabrać chwilówek i innych szybkich kredytów.

1. Czy ustanowienie rozdzielności majątkowej uchroni mnie przed egzekucją niespłaconych chwilówek? Kiedy firma windykacyjna czy komornik może wejść ma na konto?

2. Czy jeśli mąż weźmie jakiś kredyt, bez mojej zgody, ale na zaspokojenie swoich potrzeb bytowych, to ja za to też odpowiadam?

2. Mąż po naszym rozstaniu wynajmuje mieszkanie. Ja w nim oczywiście nie mieszkam. Czy jeśli zrobi mu się dług związany z niezapłaceniem czynszu, będę za niego odpowiadać?

Forum AG napisał:
Kiedy firma windykacyjna czy komornik może wejść ma na konto?
Jeżeli nie macie wspólnego konta, to twoje może zająć gdy będzie miał klauzulę przeciwko tobie.
Forum AG napisał:
mąż weźmie jakiś kredyt, bez mojej zgody
Nie odpowiadasz.
Forum AG napisał:
dług związany z niezapłaceniem czynszu
Jeżeli nie jesteś właścicielem mieszkania lub wynajmującym to nie.

1. Nie bardziej niż sytuacja obecna. Nie odpowiadasz za długi męża zaciągane bez Twojej zgody.
2. @Megaminx na zaspokojenie potrzeb rodziny małżonkowie odpowiadają solidarnie. @Autorka - bez względu na ustrój majątkowy, Art. 30 § 1 KRO, więc znów - z rozdzielnością czy bez Twoja sytuacja jest taka sama.
3. Nie. I znowu - czy macie rozdzielność czy nie. Na to ona nie wpływa - i tak nie odpowiadasz.

Syphar napisał:
na zaspokojenie potrzeb rodziny małżonkowie odpowiadają solidarnie
Ok. Syphar, ale nawet przez myśl mi nie przeszło, iż pytającej może chodzić o takie zadłużenie. Ale masz rację, więc jeśli mąż pytającej kupi na kreskę chleb, mleko czy jajka na śniadanie dla rodziny, to pytająca też będzie za taki dług odpowiadać.
Ale też zwróć uwagę, iż :
Forum AG napisał:
Mąż po naszym rozstaniu
co raczej sugeruje, iż małżeństwo to już nie prowadzi wspólnego gospodarstwa.

Nie prowadzimy już wspólnego gospodarstwa. Mąż dostaje swoją wypłatę na swoje konto i sobie z tego żyje. A ja mam swoją wypłatę. Mąż wynajmuje mieszkanie i z racji tego "ledwo wiąże koniec z końcem". Jest alkoholikiem. I obawiam się, że będzie korzystał z chwilówek. Dlatego zastanawiam się w ogóle czy ustanawianie rozdzielności majątkowej przed rozwodem ma sens. Bo by wziąć chwilówki, nie jest wymagana zgoda współmałżonka. A co z tego na co to wyda? Wyda na życie.

1. I gdy jej nie spłaci, to czy windykacja może mnie dotyczyć?

2. Czy ustanawianie rozdzielności majątkowej ma sens w tym przypadku? Nie dorobiliśmy się żadnego wspólnego majątku, mamy tylko pensje.Czy mnie to uchroni przed windykacją jego niespłaconych chwilówek?

3. Mąż nigdzie nie jest zameldowany. jego ostatni meldunek to dom rodzinny. Czy jeśli jego zobowiązania trafią do komornika, to czy komornik w razie egzekucji terenowej pójdzie pod ostatni adres zameldowania czy może odwiedzić także mój dom rodzinny, gdzie ja jestem zameldowana?

Forum AG napisał:
I gdy jej nie spłaci, to czy windykacja może mnie dotyczyć
Jeżeli nie mieszkacie razem, to nie.
Jeżeli nie macie rzeczy na współwłasność, to nie.
Jeżeli nie macie rachunku bankowego wspólnego, to nie.
Żeby prowadzić egzekucję przeciwko tobie, potrzebny jest tytuł wykonawczy. Jeżeli nie podpiszesz żadnej umowy z mężem i nie wyrazisz zgody na zaciągnięcie przez niego zobowiązania, to praktycznie nie masz się czego obawiać.
Forum AG napisał:
Czy ustanawianie rozdzielności majątkowej ma sens w tym przypadku?
według mnie szkoda zachodu.
Forum AG napisał:
czy może odwiedzić także mój dom rodzinny
Teoretycznie może odwiedzić próbując ustalić adres zamieszkania dłużnika, ale nie może podjąć żądnych czynności egzekucyjnych przeciwko tobie i w stosunku do należących do ciebie rzeczy.

1. To w przypadku ewentualnego domagania się windykacji niespłaconej chwilówki ode mnie, musiałabym udowodnić, że w czasie jej zaciągania, nie mieszkaliśmy razem?

2. Ws. terenowej egzekucji komorniczej - czytałam, że komornik może wejść do mieszkania, w którym zaitsnieje podejrzenie, że może przebywać dłużnik ( może przecież przebywać w tym mieszkaniu, w którym na stale przebywa żona) i zająć ruchomości należące do osób trzecich, np. samochód teściowej...

Forum AG napisał:
musiałabym udowodnić, że w czasie jej zaciągania, nie mieszkaliśmy razem?
Nie. Z grubsza, żeby prowadzić egzekucję przeciwko tobie komornik musi mieć tytuł wykonawczy przeciwko tobie. A żeby mieć tytuł, co do zasady musisz co najmniej wyrazić zgodę na zaciągniecie zobowiązania.
Ale jeżeli mieszkacie razem komornik może zająć wszystkie rzeczy będące we władaniu dłużnika, a jeśli coś nie należy do niego, to inne osoby mogą sobie je wyłączać spod egzekucji.
Forum AG napisał:
komornik może wejść do mieszkania, w którym zaitsnieje podejrzenie, że może przebywać dłużnik
Komornik może sprawdzić czy dłużnik mieszka pod danym adresem, co nie jest równoznaczne z podjęciem czynności egzekucyjnych.
Forum AG napisał:
zająć ruchomości należące do osób trzecich, np. samochód teściowej
Bzdura. Jeżeli dłużnik nie przebywa pod danym adresem, to komornik może zająć ruchomości jeżeli osoba trzecia przyzna, iż rzecz jest własnością dłużnika.

Powrót