rozdzielność majątkowa, darowizna, spadek i zachowek

• Autor wątku Autor wątku Kasia1980k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kasia1980k

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Rodzice- dwoje dzieci oraz jedno z pierwszego małżeństwa mamy.

Moja mama i mój tata kilka lat temu podpisali umowę rozdzielności majątkowej.

Mój tata w tym podziale dostał dom i mieszkanie. Mama dużą działkę budowlaną.

Siostra i ja dostałyśmy w darowiznie od rodziców po mieszkaniu. Jeszcze przed rozdzielnością. z wyłączeniem ze schedy spadkowej.

Syn mamy z pierwszego małżeństwa, nie utrzymuje z nią kontaktu.

Zgodnie z testamentem mamy, jedynym spadkobiercą po jej śmierci jest mój ojciec.

Podaję przykładowe kwoty dla przykładu:

Tata- dom 1,5mln zł
-mieszkanie 0,5 mln zł

Mama- działka 1mln zł

Siostra i ja - po mieszkaniu, każde o wartości 0,5mln zł

Co z zachowkiem dla syna z pierwszego małżeństwa?
Jak go obliczyć biorąc pod uwagę darowizny i wprowadzenie rozdzilnosci majątkowej?
Czy do wyliczenia zachowku wliczy się już teraz odrębny majątek taty?

ile na tym przykładzie po śmierci mamy przypadnie tacie i jaki będzie zachowek dla syna mamy z pierwszego małżeństwa?

Kasia1980k napisał:
Siostra i ja dostałyśmy w darowiznie od rodziców po mieszkaniu.
Czy obydwa mieszkania w chwili dokonywania darowizn były współwłasnością małżeńską rodziców?

Czy oprócz działki o wart. 1 mln do spadku po mamie wejdą jeszcze inne wartościowe składniki jej majątku?

Ostatnia edycja:
Tak obydwa mieszkania były współwłasnością.

Nie, tylko działka.

Zakładam że gdyby nie było testamentu to ustawowo po matce dziedziczyły by cztery osoby: małżonek i trójka dzieci. Pod warunkiem że żadna z tych osób nie zawrze umowy o zrzeczenie się dziedziczenia po spadkodawczyni ani nie odrzuci spadku po niej. Stąd wynika ustawowy udział w spadku dla syna = 1/4.
Zakładam że syn nie będzie trwale niezdolny do pracy w dacie śmierci matki. Stąd wynika jego ułamek zachowkowy = 1/2.
Zakładam też że syn nie zostanie wydziedziczony. A jeśli zostanie wydziedziczony to zakładam że nie będzie miał małoletnich dzieci w dniu śmierci matki (ani tzw. nasciturusa) bo wtedy im przysługuje ułamek zachowkowy 2/3.
Zakładam że spadkodawczyni nie wyzbędzie się nieruchomości (działki) przez umowę o dożywocie i zakładam że działka będzie jedynym aktywem w spadku.
Zakładam że do długów spadkowych będzie zaliczać się koszt pogrzebu = 10 tyś. zł.
Zakładam że wartość mieszkań podarowanych dzieciom nie ulegnie znaczącej zmianie w dacie orzekania przez sąd o zapłacie zachowku.
Zakładam że spadkodawczyni nie ustanowi zapisów windykacyjnych.
Zakładam że spadkobierca testamentowy przyjmie spadek z dobrodziejstwem inwentarza.
Zakładam że syn nie otrzymał i nie otrzyma już od swojej matki nic co zaspokajałoby jego przyszły zachowek. Żadnych darowizn, odpłatnego wykształcenia, zapisów testamentowych.
Wtedy roszczenie syna o zachowek po matce wyniesie:
1/4 * 1/2 * (wartość aktywów w spadku - wartość długów w spadku + wartość doliczanych darowizn i zapisów windykacyjnych) - wartość przysporzeń zaspokajających zachowek syna
=1/8 * (1000 - 10 + 250 +250) - 0 = 1/8 * 1490 = ~ 186 tyś. zł
Roszczenie to da się w całości zaspokoić z aktywów spadku i nie naruszy przy tym zachowku należnego spadkobiercy testamentowemu a więc syn pozwie o jego zapłatę tylko męża swojej matki.

Ostatnia edycja:
Powrót