Rozkłady jazd

• Autor wątku Autor wątku c3r3s87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

c3r3s87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Czy można udostępnić na własnej stronie internetowej rozkłady jazd komunikacji miejskiej?
Dodam, że na rozkładach nie ma klauzuli, że są własnością firmy lub podlegają prawom autorskim.

c3r3s87 napisał:
Czy można udostępnić na własnej stronie internetowej rozkłady jazd komunikacji miejskiej?
na to, aby udostępnić kopie rozkładu w ogólności należy posiadać zgodę właściciela praw autorskich do prezentacji takiego rozkładu. Natomiast, można wykorzystać samą informację zawartą w rozkładzie - czyli stworzyć własne tabelki.
Dodam, że na rozkładach nie ma klauzuli, że są własnością firmy lub podlegają prawom autorskim.
nie musi być. Jeśli prezentacja rozkładu (tabelki, strona www) mają cechy utworu w świetle Art.1. USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - a zwykle tak jest - to ochrona prawno - autorska jest nadawana utworowi automatycznie z mocy tejże ustawy i nie wymagane są żadne dodatkowe zapisy na tę okoliczność.

_chris_ napisał:
Natomiast, można wykorzystać samą informację zawartą w rozkładzie - czyli stworzyć własne tabelki.nie musi być.

Tak, zamierzam wykorzystać tylko tekst (informacje z tabel, bez samych tabel) i przedstawić je na własny sposób. Czyli nie będę miał problemów jeśli tego autorowi (przedsiębiorstwu) nie zgłoszę?

Mam jeszcze jedno pytanie. Co jeśli taki rozkład zawiera oczywiste błędy? Mogę je wtedy poprawić i udostępnić?

c3r3s87 napisał:
Tak, zamierzam wykorzystać tylko tekst (informacje z tabel, bez samych tabel) i przedstawić je na własny sposób. Czyli nie będę miał problemów jeśli tego autorowi (przedsiębiorstwu) nie zgłoszę?
nie powinieneś. Ale nic nie stoi na przeszkodzie wykonać zapytanie, jeśli masz wątpliwości.
Mam jeszcze jedno pytanie. Co jeśli taki rozkład zawiera oczywiste błędy? Mogę je wtedy poprawić i udostępnić?
lepiej nie - korzystasz z ich informacji (co wypada wyraźnie zaznaczyć podając źródło) - więc nie tobie oceniać, czy są błędy czy nie (myślę tu o czasach lub nazwach miejscowości). Dane na rozkładach powinny być takie same. Zgłoś błąd u przewoźnika.

Powrót