Rozliczanie dochodu nieletniego

• Autor wątku Autor wątku msd2410
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

msd2410

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam!

Z góry zaznaczam, że potrzebuję bardzo szybkiej porady.
Mam 16 lat i zarabiam miesięcznie na allegro kilkaset złotych (więcej niż wolna suma) za sprzedawanie miejsc reklamowych na stronach w internecie.
Nie chcę mieć problemów z urzędem skarbowym. Wszystko zaczęło się już pod koniec 2012, dlatego rodzice powinni się ze mną rozliczyć.
Mój ojciec normalnie wypełnia PIT-37. Chcę się dowiedzieć co musi wypełniać, aby rozliczyć się też z mojego dochodu, ew. co ja muszę wypełnić. Wyczytałem, że może to być PIT-36 z dodatkiem PIT/M, jednak to nie obowiązuje przy dochodach z pracy. Jak mogę się rozliczyć ze swojego dochodu?

Pozdrawiam,
Marcin Dubiel.

Tego typu dochody rozlicza rodzic właśnie w PIT-36, załączając PIT-M. Prawdopodobnie rubryka "inne źródła".

Sam nie możesz się z nich rozliczyć.
Małoletni rozlicza się sam jedynie z dochodów z pracy, stypendiów i rzeczy oddanych mu do samodzielnego użytkowania.

No i tu jest problem, bo słyszałem, że PIT-M w ogóle nie wchodzi w grę... Czy jesteś tego pewny?

msd2410 napisał:
bo słyszałem,
Zatem zapytaj swoje źródło informacji o podstawę prawną.
Z ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych
Przepis prawny:

Art. 7. 1. Dochody małoletnich dzieci własnych i przysposobionych, z wyjątkiem dochodów z ich pracy, stypendiów oraz dochodów z przedmiotów oddanych im do swobodnego użytku, podlegające opodatkowaniu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, dolicza się do dochodów rodziców, chyba że rodzicom nie przysługuje prawo pobierania pożytków ze źródeł przychodów dzieci.

2. Jeżeli małżonkowie podlegają odrębnemu opodatkowaniu, dochody małoletnich dzieci dolicza się po połowie do dochodu każdego z małżonków.

3. Przepis ust. 2 nie ma zastosowania do małżonków, w stosunku do których orzeczono separację w rozumieniu odrębnych przepisów.

Powrót