Rozliczanie wirtualnego portfela

• Autor wątku Autor wątku Krinsen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krinsen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie,

Chcę stworzyć portal, z wirtualnym portfelem (na punkty), który można zasilić prawidziwymi pieniędzmi (np. kupić jeden z pakietów punktów). Za te punkty można kupować wirtualne przedmioty wystawione przez innych użytkowników portalu. Portal zarabiać ma na prowizji od sprzedaży wirtualnych przedmiotów. Portfel wirtualny ma służyć do wpłat pieniędzy na potrzeby zakupów oraz do wypłat pieniędzy - jeśli użytkownik tylko sprzedaje przedmioty lub w dowolnym innym momencie/sytuacji ma prawo wybrać środki ze swojego portfela (po odpowiednim przeliczniku punkty/pieniądze).

Kiedy ktoś wpłaca pieniądze do portfela (kupuje punkty), ja mam zysk, z którego się później będe rozliczał. Jeśli ktoś wybiera środki, chciałbym móc odliczyć to jako mój koszt. Wypłacać środki mogą różni użytkownicy, przede wszystkim nie instytucje a zwykli ludzie. Nie mogę liczyć na fakturę, czy rachunek z ich strony. W jaki sposób muszę udokumentować koszt? Mam nadzieję, że nie muszę wysyłać umowy do podpisania i odesłania pocztą.

Jeśli nie tędy droga, to czy może lepiej skonstruować regulamin w taki sposób, że środki przekazane do wirtualnego portfela są własnością klienta a ja je tylko tymczasowo przechowuje? Wtedy wpływy nie byłyby zyskiem. Ale powoduje to znów inne problemy.

Tak sobie myślę, że to składa się na pytanie "Jak rozliczać funkcjonujący portfel wirtualny?". Czy odpowiedzi na swoje pytania znajdę czytając Ustawę o usługach płatniczych? Czy jest to pytanie dla księgowej? Czy lepiej zwrócić się z tym do prawnika?

Ostatnia edycja:
Ktoś się wypowie?

Napisałem coś nie tak? Skorzystałem z szukajki, nic nie znalazłem na temat więc to nie to. Zbyt mało rzeczowe pytanie? Za bardzo rzeczowe pytanie?

Ja się wypowiem.
1. Biznesplan
2. DG
3. Prawnik - regulamin
4. Biuro rachunkowe

Powrót