Rozliczenie C.O ze Spółdzielnia Mieszkaniową

• Autor wątku Autor wątku oko1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oko1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dzień dobry,
Mam nie typowa sprawę, wynajmowałem mieszkanie pewnej parze przez dłuższy czas, w miedzy czasie powstano rozliczenie roczne miedzy spółdzielnia mieszkaniowa a najemcami dotycząca centralnego ogrzewania.Powstała nadpłata w wysokości ok.1700zł. Rozliczenie powstało w lutym tego roku a najemcy zrezygnowali z wynajmu mieszkania w marcu 2021.
Problem polega na tym że najemcy płacili regularnie za rachunki do SM łącze z C.O.
Teraz ci ludzie chcą zwrotu nadpłaty która powstała.
Ja jako właściciel mieszkania poprosiłem SM o zwrot tej nadpłaty na konto bankowe.
Spółdzielnia odpowiedziała że nie ma możliwości wykonać takiego zwrotu.
Może tylko rozliczać ta kwotę w dalszym czynszu za C.O lub w czynszu za lokal.
Najemcy kategorycznie chcą zwrotu gotówki która uważają za swoją i straszą policja i sądem.
Wspomnę że od marca zaraz po wyjściu poprzednich mam kolejnych najemców którzy korzystają z tego mieszkania.
Co w tej sytuacji mam zrobić ?
Proszę o poradę i z góry dziękuje.

cytuje odpowiedz która dostałem ze spółdzielni mieszkaniowej:

"Dzień dobry,
W odpowiedzi na Pana e-mail z dnia 13.04.2021 r. informujemy, że zgodnie z Regulaminem rozliczania kosztów i ustalania opłat za energię cieplną zużywaną na centralne ogrzewanie oraz przygotowanie ciepłej wody użytkowej, nadpłata powstała w wyniku rozliczenia kosztów centralnego ogrzewania, rozliczana jest na pokrycie zaległości w płatnościach oraz na bieżące opłaty za ogrzewanie mieszkania i nie ma możliwości jednorazowego zwrotu całej kwoty na wskazany przez Pana rachunek bankowy.
Spółdzielnia Mieszkaniowa nie ma żadnego prawa do ingerowania w sprawy dotyczące rozliczeń w płatnościach pomiędzy osobami, posiadającymi prawo do w/w lokalu mieszkalnego a najemcami."

Ostatnia edycja:
Powrót