Rozliczenie mediów przez zarządcę

• Autor wątku Autor wątku r0wl3n
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

r0wl3n

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Cześć,
mam takie pytanie odnośnie rozliczania mediów przez zarządcę - czy jeżeli firma dostarczająca ciepło - Tauron Ciepło - podaje im faktury w ramach dwóch okresów (inna stawa za pierwsze półrocze, a inna stawka za drugie półrocze), to czy zarządca nie ma obowiązku zrobienia rozliczenia mediów po pierwszym okresie?

Może od początku - mam mieszkanie, które wynajmuje pierwszy rok (zaczynając od paź 23). Dostałem informacje na maila, że rozliczenie CO następuje co pół roku, czyli z końcem roku 2023 i w połowie 2024. Teraz z końcem czerwca zmienił się zarządca, a tamten stwierdził, że rozliczanie co pół roku przysparzało mu problemów, więc nie zrobili tego rozliczenia. Nie ma spisanych stanów ciepłomierzy, a mi się z końcem września zacznie problem z rozliczeniem... bo jeżeli nie widzę możliwości, żeby oni poprawnie dokonali tego rozliczenia, to jak ja mam to zrobić?

Dałem przykład nowej firmie, że jeżeli od stycznia do czerwca zużyłem np. 8 GJ ciepła a w okresie lipiec-grudzień nie będzie nikt mieszkał w mieszkaniu i będą zakręcone grzejniki, to czemu za tańszy okres (cena od I do VI jest niższa za jednostkę) mam płacić po uśrednionej stawce? Obecny zarządca odpowiadając mi na to pytanie powiedział, że rozliczenie będzie na koniec roku i będzie to robiła firma zewnętrzna, więc nie jest mi w stanie powiedzieć jak to będzie wyglądało. Trochę dziecinne, bo to zagranie w stylu - odwrócę głowę w drugą stronę, to znaczy, że problemu nie ma.

O ile sam bym tam mieszkał, to może bym przełknął uśrednioną stawkę za GJ, ale z racji, że mieszkają tam najemcy, a ostatecznie nie ma spisanego licznika w czerwcu, to ciężko mi wpaść na to, jak mam liczyć zużycie, które spiszę na koniec miesiąca.

Jedynie co mi przychodzi do głowy, to że dostawcą jest Tauron Ciepło, który z końcem maja wystosował komunikat o zakończonym sezonie grzewczym. Natomiast widzę, że rozpocznie on się z powrotem w październiku. Czy w takiej sytuacji powinienem olać zarządcę (ewentualnie przy rozliczeniu grudniowym zakwestionować słuszność rozliczenia - gdyż nie mają stanów z czerwca) i rozliczyć to w następujący sposób:

Że stan na wodomierzu od Czerwca do Września stan prawdopodobnie stał w miejscu (biorąc pod uwagę, że elektro-ciepłownia nie grzała) i rozliczyć zużycie po stawce podanej za okres I-VI? Co wg. mnie wskaże najbardziej rzetelne zużycie i wykaże właściwe nadpłaty za okres, kiedy grzejniki nie pracowały.

Nie wiem czy dobrze to tutaj wyjaśniłem, ale podsumowując - borykam się z dwom problemami, gdzie jeden (sposób rozliczenia, na jaki nagle postanowił sobie zmienić zarządca) wpływa na drugi (moje rozliczenie z najemcami).

Proszę o pomoc w jaki sposób temat powinienem ugryźć i co zrobić względem nowego zarządcy oraz rozliczenia najmu.

Tak się zastanawiam, czego tutaj poszukujesz? Jeśli chodzi o rozwiązania techniczno-organizacyjne to nie to forum. Jeśli zaś o prawne to sprawa jest prosta. To wspólnota w uchwale decyduje o sposobie rozliczania. Zarządca ma się dostosować. Jak mu nie pasuje może zrezygnować. Jak wymyślicie coś co mu wygeneruje dodatkowe koszty i to uchwalicie, to będziecie te koszty pokrywać. Jak to zrobi żeby zrobić prawidłowo, to jego sprawa. Ma zrobić prawidłowo, a członkom wspólnoty przysługuje prawo do kontroli. Rozliczacie go raz do roku na zebraniu robiąc skwitowanie. Twoje rozliczenie z najemcami to twoja sprawa i zarządca ani wspólnota tym się nie zajmuje. Dostosuj umowy i tyle. Ewentualnie przeforsuj we wspólnocie uchwałę dopasowującą rozliczenia we wspólnocie do twoich potrzeb.

A czy jeżeli zarządca zrobi rozliczenie po roku, nie spisując przy tym liczników w połowie roku - pomimo, że obowiązują dwie różne stawki, bo sam mi tak podał bazując na fakturach z ciepłowni - to czy ja mogę podważyć takie rozliczenie i gdzieś to zgłosić? Chodzi mi o sytuacje, gdzie masz za pierwsze półrocze kwotę X a za drugie półrocze kwotę Y, no i teraz prawidłowo powinno być tak, ze zużycie w pierwszym półroczu powinno być przeliczone za kwotę X, a w drugim za kwotę Y. Domyślam się, że z racji nie zebrania odczytów w połowie roku, to będzie zabawa w uśrednianie sumy z X i Y, a następnie przemnażanie przez zużycie z całego roku. No tylko w ten sposób jeżeli ja w pierwszym półroczy zużyłem dwa razy więcej ciepła niż w drugim półroczu, to jako właściciel lokalu jestem stratny na takim uśrednieniu i nie płacę tak naprawdę za to, co zużyłem. I moje pytanie dotyczyło właśnie co można zrobić w takiej sytuacji? Bo na pewno taka sytuacja w moim przypadku nastąpi w styczniu, kiedy dostanę rozliczenie i poproszę o dokładne wyliczenia, których pewnie nie otrzymam.

Sprawdź czy jest regulamin rozliczania . Jak nie ma to przegłosować taki jaki chcecie. Jak zarządca się nie dostosuje to go pozegnac

pdanielak napisał:
A czy jeżeli zarządca zrobi rozliczenie po roku, nie spisując przy tym liczników w połowie roku - pomimo, że obowiązują dwie różne stawki, bo sam mi tak podał bazując na fakturach z ciepłowni - to czy ja mogę podważyć takie rozliczenie i gdzieś to zgłosić?
r0wl3n napisał:
to jako właściciel lokalu jestem stratny
Ty najwyraźniej nie rozumiesz relacji wewnątrz wspólnoty. Zarządca nie jest stroną przeciwną tylko waszym pracownikiem któremu płacicie jako wspólnota a on ma wykonywać co jemu zlecicie, a nie co uważa. Jesteś członkiem wspólnoty więc jednocześnie ponosisz koszty i czerpiesz pożytki z jej dochodów. Wspólnota to także ty, a nie jakiś wrogi twór. Zarządzanie odbywa się na zasadach ustalonych przez członków czyli również przez ciebie a nie przez jakieś nieokreślone siły. Robicie to poprzez uchwały. Jak uważasz uchwałę za złą z jakiegokolwiek względu możesz ją zaskarżyć.

Jeśli uważasz, że jesteś stratny na uśrednieniu to zrób własne wyliczenie i wystąp do wspólnoty o korektę, a jak nie to z pozwem do sądu. Skoro media są na licznikach to muszą być rozliczane na ich podstawie. Nie ma żadnych uśrednień. Spisanie licznika w określonym czasie to obowiązek zarządcy robiącego rozliczenie lub twój i zawiadomienie go o tym. Jeśli następuje zmiana taryfy w trakcie okresu rozliczeniowego to oczywistym jest spisanie licznika. Powinieneś sam to zrobić i zawiadomić zarządcę, jeśli on tego nie zrobił.

pdanielak napisał:
A czy jeżeli zarządca zrobi rozliczenie po roku, nie spisując przy tym liczników w połowie roku - pomimo, że obowiązują dwie różne stawki, bo sam mi tak podał bazując na fakturach z ciepłowni - to czy ja mogę podważyć takie rozliczenie i gdzieś to zgłosić?
To jako wspólnota możecie odwołać go, nie dać mu rocznego skwitowania i zażądać pokrycia strat jakie wspólnota z tego tytułu poniesie.

Powrót