M
mxd
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 23
Jakiś czas temu kupiłam mieszkanie spółdzielcze własnościowe. Akt notarialny sporządzony został bez jakichkolwiek szczególnych warunków, zbywca przedstawił zaświadczenie ze spółdzielni o braku zadłużenia. Po pewnym czasie zbywca zwrócił się jednak z żadaniem zwrotu części czynszu, który zapłacił z góry za cały miesiąc, licząc od dnia podpisania aktu oraz nadpłaty za zużycie wody. Odesłałam go do spółdzielni, która moim zdaniem powinna takiego rozliczenia dokonać na podstawie protokółu przekazania lokalu ze wskazaniami liczników. Tak przyjamniej wyglądało to przy zakupie poprzedniego mieszkania. Spółdzielnia jednak odmówiła jakichkolwiek rozliczeń twierdząc, że nie zajmują się takimi sprawami.
Czy waszym zdaniem roszczenia zbywcy są uzasadnione? Moim zdaniem z dniem podpisania aktu przechodzą na mnie zarówno ewentualne zadłużenie jak i nadpłaty ciążące na lokalu, natomiast zbywca mając świadomość nadpłat powinien uwzględnić je w cenie mieszkania (tak jak zatankowany samochód
lub zawrzeć stosowną klauzulę w akcie notarialnym przedstawiając zaświadczenie ze spółdzielni o stanie nadpłaty. Przypuszczam, ze gdyby chodziło o ewentualne zaległości zbywca nie byłby tak skory do rozliczenia, jak w przypadku nadpłat.
Zbywca nie poddaje się jednak i prawdopodobnie skieruje sprawę do sądu. Aktualnie mam do odebrania pismo z reprezentującej go kancelarii prawnej, prawdopodobnie przedsądowe wezwanie do zapłaty. Pytanie jakie skutki prawne spowoduje odebranie tego pisma, a jakie nie podjęcie go w terminie i zwrot do nadawcy?
Czy waszym zdaniem roszczenia zbywcy są uzasadnione? Moim zdaniem z dniem podpisania aktu przechodzą na mnie zarówno ewentualne zadłużenie jak i nadpłaty ciążące na lokalu, natomiast zbywca mając świadomość nadpłat powinien uwzględnić je w cenie mieszkania (tak jak zatankowany samochód
Zbywca nie poddaje się jednak i prawdopodobnie skieruje sprawę do sądu. Aktualnie mam do odebrania pismo z reprezentującej go kancelarii prawnej, prawdopodobnie przedsądowe wezwanie do zapłaty. Pytanie jakie skutki prawne spowoduje odebranie tego pisma, a jakie nie podjęcie go w terminie i zwrot do nadawcy?