Rozliczenie pit w 2023 roku po zawarciu związku małżeńskiego

• Autor wątku Autor wątku Mateusz08
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mateusz08

Mateusz08

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam. Mam pytanie. Jak rozliczyć PIT za 2022 rok ? Co prawda dopiero za 2 miesiące to będzie możliwe ale chciałbym coś się dowiedzieć.
1. Żona jest ubezpieczona od stycznia do września w KRUS.
2. Później od września do października w Powiatowym urzędzie pracy więc z KRUS trzeba było zrezygnować.
3. Od listopada do końca roku znów w KRUS .
4. W lipcu wzięliśmy ślub. Nastąpiła zmiana nazwiska.
5. Ja pracuje cały czas w tej samej firmie na umowę o pracę.

Czy możemy i lepiej jest rozliczyć się wspólnie? Czy lepiej oddzielnie?
Jeżeli wspólnie to co jak występowała zmiana nazwiska ? Co roku rozliczałem pity za pomocą programu, ale w tym roku wyszedł u nas misz masz bo małżeństwo i jeszcze u żony Krus/ i powiatowy urząd pracy. Jak najlepiej zrobić?

Nie napisałeś czy macie wspólność czy rozdzielność majątkową. Od tego zależy czy możecie się rozliczyć wspólnie czy nie.

Ubezpieczenie w KRUS nie wyklucza wspólnego rozliczenia.

Wspólne rozliczenie zazwyczaj jest korzystne, ale wszystko zależy od poziomu dochodów. Przy dochodach obojga powyżej 30.000 a poniżej 150.000 wspólne rozliczenie jest zazwyczaj neutralne.

Zmiana nazwiska nie jest żadnym problemem, urząd identyfikuje podatników po PESELu, a nie po nazwisku.

Nie robiliśmy nigdy rozdzielności majątkowej. Czyli teoretycznie jeżeli dochód obojga nie przekroczy 150000 tys to bez różnicy czy rozliczymy się razem czy oddzielnie ? Co innego jak później będą dzieci i będzie chodziło o ulgę ?

Powrót