Rozliczenie PITa - trzy wątpliwości.

• Autor wątku Autor wątku tomxtomxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomxtomxx

Użytkownik
Odpowiedzi
101
1. Dostałem PIT11 i wypełniam właśnie pit 37 (za pomocą programu z internetu).
Podałem wszystkie wartości (przychód, koszt uzyskania, pobrana zaliczka, składka na ubezp. społeczne i składka na ubezp. zdrowotne).
Ale w PIT37 nie ma gdzie wpisać tej składki na ubezpieczenie zdrowotne. Tak ma być?

2. Moja siostra wyszła za mąż w grudniu. Czy to prawda, że może się rozliczać wspólnie z małżonkiem tak jakby cały rok byli małżonkami i mieli wspólnotę majątkową? W PIT37 nie ma żadnego pola, gdzie się podaje miesiące tej wspólnoty.

3. Mąż siostry ma mieszkanie, ale przeprowadził się do jej domu. Ale zameldowany jest ciągle w mieszkaniu, czy to ma jakiekolwiek znaczenie, meldunek kontra faktyczny adres?

"Ale w PIT37 nie ma gdzie wpisać tej składki na ubezpieczenie zdrowotne. Tak ma być?" możesz uwzględnić w polu [140] jeżeli zabraknie ci podatku na ulgę na dzieci. Jak nie korzystasz z dodatkowego zwrotu - to nigdzie nie wpisujesz.

"Moja siostra wyszła za mąż w grudniu (...)" tak prawda. Jak US wezwie na kontrolę wtedy będą musieli wykazać, że mieli prawo do wspólnego opodatkowania.

"Ale zameldowany jest ciągle w mieszkaniu" adres zameldowanie, które można nie mieć, to komunistyczna zaszłość, która właściwie nikogo nie interesuje.
W podatkach bierzesz pod uwagę miejsce ZAMIESZKANIA.

Czyli jeśli dobrze rozumiem, nie ma żadnego znaczenia, czy związek małżeński został zawarty w styczniu czy w grudniu? Liczone jest jakby cały rok byli małżonkami?

Tak, ale muszą być w związku z małżeńskim 31 grudnia.

Powrót