S
sąsiad90
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam Wszystkich bardzo serdecznie, to mój pierwszy post więc bardzo bym prosił o wyrozumiałość. Od 28.10.13 r. jestem zarejestrowany w PUP jako osoba bezrobotna. w 2011 r skończyłem studia stacjonarne i do końca 2011 roku nie byłem zatrudniony w Polsce, a od 22.02.12 do 7.12.12 a później od 26.02.13 do 26.10.13 r. pracowałem wyłącznie w Niemczech na podstawie umowy zawartej na czas określony jako pracownik sezonowy. W tym okresie również byłem zameldowany w Niemczech. Przysługuje mi prawo do zasiłku, wszelkie formalności związane z zasiłkiem dopiąłem już 31.10.13 i czekam do dziś dnia na decyzję. Będę również starał sie o zwrot podatku za pracę w Niemczech za rok 2012 i 2013. Jednak mam pewne obawy, ponieważ ostatnie 2 lata pracy w Niemczech nigdzie nie uwzględniłem w picie (PIT-36). Przebywałem w kraju krócej niż 183 dni, także nie powinienem podlegać obowiązkowi podatkowemu od dochodów osiągniętych na terenie Polski, ponieważ nie byłem polskim rezydentem podatkowym i podlegam ograniczonemu obowiązkowi podatkowemu, dobrze rozumiem?. Czy w takiej sytuacji muszę wypełnić PIT-36 za rok 2012 oraz za bieżący 2013? Wyczytałem również, że pieniądze zarobione legalnie, z których podatek dochodowy nie został odprowadzony urząd uzna za nie ujawnione- czyli takie same jak zarobione na czarno. Od pracodawcy Niemieckiego dostawałem tylko zaświadczenia o zatrudnieniu i meldunku, a gdy starałem się o zasiłek dla bezrobotnych po pracy za granicą formularz U1 za rok 2012, a za rok 2013 WUP ma mi przesłać U1 listownie, ponieważ występował do Niemieckiego urzędu pracy o ten formularz na podstawie zaświadczenia o zatrudnieniu. Tylko na tych formularzach U1 będą podane zarobki brutto za poszczególne miesiące w których pracowałem. Nie posiadam żadnych innych dokumentów potwierdzających wysokość uzyskanych dochodów typu zagraniczne paski płacowe, zagraniczny odpowiednik PIT-11 czy zagraniczne zaznanie podatkowe... Proszę mnie pokierować, co mam zrobić w obecnej sytuacji?... nie chciałbym mieć później jakichś nieprzyjemności...