Rozliczenie podatkowe - pomocy

• Autor wątku Autor wątku ssmok83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

ssmok83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

jak wiadomo do końca kwietnia było rozliczenie podatkowe, no i okazało siędzisiaj że dwa pity, mojej mamy i babci wysłałem na zły adres. a dziś jest 11maj, czyli 11 dni po terminie. da sięto jakoś załatwić żeby nie płacić kary? bardzo proszę o pomoc...

Co to był za "zły adres"?
Podaj o co chodzi z tym adresem - czy chodzi o zły US?

zamiast do US wysłałem do ZUS. i z zus przyszło do babci ze nastapila pomylka i ze otrzymali babci pit. do mamy jeszcze nie przyszło. pismo od babci moge miec, to co wysłali.

Szybko wyślij (lub osobiście doręcz, o ile to możliwe) te PIT-37 do właściwego US ze względu na miejsce zamieszkania podatnika (u Ciebie mamy i babci) z wyjaśnieniem całej sprawy. Zrób też ksero pisma z ZUS w którym jest mowa o pomyłce. Poproś o niekaranie ze względu ...(i tu wpisz jakiś argument, np wysyłałe(a)ś ty i jesteśmłody(a) wiekiem; taki adres podała Ci babcia, itd, itp).
Na koniec moje uwagi:
1) nie odkładaj na ostatnią chwilę rozliczenia - bo i tak będziesz musiał to zrobić; wcześniejsze złożenie (nawet niewłaściwe do ZUS) daje jeszcze możliwość zmieszczenia się w terminie - jest to tzw KOMFORT CZASU.
2) nie robić niczego w ciemno - kazali mi wysłać to wysyłam, tylko nawet nie wiem gdzie; zaznajomić się do kogo przesyła się rozliczenie podatkowe bo NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA I PRZEPISÓW SZKODZI.

No cóż, za gapiostwo się płaci. Nie widzę żadnych okoliczności usprawiedliwiających.

I ja też nie widzę.
No, cóż - trzeba jakoś pomóc napisać te parę zdań w celu usprawiedliwienia.
Niektórzy Naczelnicy US uwzględniają to. U mnie np tak.
Ważne jest to, że podaje się jakiś powód a nie tylko składa przeterminowany PIT-37.
A jak będzie w tym przypadku to nie wiem?

Powrót