Rozliczenie podatkowe

• Autor wątku Autor wątku eraser
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eraser

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Mam problem, studiuje, w 2008 roku pracowałem kilka razy (w tej samej firmie) na podstawie umowy o dzieło. Dostałem teraz pocztą PIT-11 i kompletnie nie wiem co mam z tym zrobić, słyszałem, że muszę się rozliczyć w US, ale co to znaczy rozliczyć? co muszę zrobić? Czy będę musiał coś płacić w US? wypełniać?

Jestem kompletnym laikiem, jeżeli chodzi o prawo podatkowe dlatego bardzo proszę o pomoc, jakieś wytłumaczenie, na czym to polega i co należy zrobić w mojej sytuacji.
Z góry bardzo dziękuje.

Do 30.04.2009r. musisz wypełnic i złożyc we właściwym ze względu na adres zamieszkania Urzędzie Skarbowym formularz PIT-37 ( druk do pobrania w Urzędzie Skarbowym lub ze strony internetowej) To czy będziesz musiał zapłacic podatek zależne jest od wysokości osiągniętego przez ciebie przychodu jak również od tego w jakiej wysokości pobrana została przez płatnika od wypłaconego Ci wynagrodzenia zaliczka

Ok, a jak to się oblicza, tzn. to czy muszę coś zapłacić czy nie? Jeżeli mój przychód to np. 189 zł, dochód 151 a zaliczka pobrana przez płatnika to 29 zł.

Mam jeszcze takie pytanie, (właśnie oglądam PIT-37) czy wpisuje coś w odliczeniach od dochodu , odliczeniach od podatku? nie rozumiem też pozycji 99 i 100, czy tam tez mi cos dochodzi do wpisania? zawiłe to wszystko;)

Proszę skorzystać z poradnika wydanego przez Ministerstwo Finansów - w wersji papierowej dostępny w każdym US, w wersji elektronicznej na stronach ministerstwa.
PIT

Dodam, że przy umowie o dzieło studenta w PIT-37 wypełnia się wiersz 3, poz. 47, 48, 49, 50. Oraz 62, 63, 64, 65
Następnie wylicza się poz. 97, 105, 106, 107, 116, 120, 121, i 123.
Aby obliczyć podatek, należy dochód pomnożyć przez 19% i od wyniku odjąć 586,85 zł.
Będzie to podatek należny, na pewno niższy niż suma zaliczek pobranych w ciągu roku.
Różnica między nimi to kwota do zwrotu przez US.

Powrót