rozliczenie podatku polskiego i holenderskiego

• Autor wątku Autor wątku bandi87fcb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bandi87fcb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
Mam taki problem:
Otóż pracuje w Holandi 6miesięcy w roku,a kolejną połowę roku w Polsce. Dotychczas Holenderski podatek rozliczałem w Holandi,a Polski w Polsce. Uzyskałem jednak informację że to niezgodne i powinienem oba podatki rozliczać w Polsce. Proszę o odpowiedź jak rzeczywiście powinienem postąpić i jakie konsekwencje mogą mi grozić za dotychczasowe rozliczenia.
Proszę rownież o informacje czy jeżeli rozliczałbym się w Polsce z tych rocznych dochodów,Urząd Polski miałby mi wypłacić zwrot w takiej samej wysokości jak Holenderski,czy może tylko muszę wykazać ten dochód do wglądu?
Czy Polski Urząd Skarbowy ma możliwość skontrolowania moich dochodów w Holandi,skoro do tej pory nie wykazywałem ich w polskim rozliczeniu podatkowym?
Bardzo proszę o pomoc bo każdy mówi co innego,a nie chciałbym płacić niepotrzebnych kar.Z góry dziękuje.

Pracując za granicą jak dotychczas, trzeba przed polskim urzędem podatkowym ujawniać swój dochód uzyskany zagranicą, no bo przecież nie wolno by było się zbyt szybko wzbogacić! W związku z tym trzeba ujawnić swój dochód zagraniczny przed polski urzędem podatkowym + ewentualne dochody w Polsce lub jeszcze w innych krajach, no i wtedy możemy już spać spokojnie, że np jakiś nawiedzony zazdrosny sąsiad nie podkabluje nas do urzędu podatkowego w Polsce, że Kowalski kupił sobie wreszcie wymarzony samochód zagraniczny mający ........ kilkanaście już lat!

Powrót