Rozliczenie sprzedaży mieszkania w PIT 39

• Autor wątku Autor wątku maciekb92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciekb92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

W 2020 roku sprzedałem mieszkanie przed upływem 5 lat od daty zakupu. Całość kwoty ze sprzedaży przeznaczyłem na zakup nowej nieruchomości i chciałbym skorzystaj z ulgi podatkowej przy rozliczeniu PIT-39. Problem polega na tym, że sprzedając mieszkanie musiałem spłacić resztę kredytu hipotecznego i teraz nie wiem jak to ująć w PIT-39. Jeżeli wartość sprzedaży wynosiła 590 tyś, z czego 120 tyś poszło na spłatę kredytu hipotecznego to czy w (https://www.e-pity.pl/cms/img/u/zrzuty/PIT-39.jpg) w sekcji "C" w polu "Przychód" muszę wpisać to 590 tyś, a w polu "Koszty uzyskania przychodu" wpisać wartość kredytu czyli 120 tyś, a w polu "Dochód" wpisać różnice między 590 tyś, a 120 tyś? Nie wiem też gdzie ująć wartość zakupu nowej nieruchomości. Ponadto sprzedane mieszkanie zakupiłem sam przed ślubem, a nowe mieszkanie zakupiłem już z żoną. Czy muszę to ująć w swoim picie lub żona?

Pozdrawiam

maciekb92 napisał:
... sprzedając mieszkanie musiałem spłacić resztę kredytu hipotecznego i teraz nie wiem jak to ująć w PIT-39....
Pisaliśmy o tym wielokrotnie, ta spłata ani nie jest kosztem, ani nie można jej zaliczyć w wydatki na własne potrzeby mieszkaniowe. Po szczegóły użyj opcji Szukaj .

Powrót