Z
zajencow
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Dzień dobry, problem przedstawia się następująco. Na rachunku maklerskim posiadam akcje spółki XYZ, której notowania zostały kilka lat temu zawieszone, a w 2020r. Spółka została wykreślona z rejestru przedsiębiorców. W tym roku udało mi się zarobić nieco grosza na rynku kapitałowym i chciałbym rozliczyć dużą stratę wygenerowaną na akcjach XYZ. Aby to zrobić teoretycznie wystarczy sprzedać akcje poprzez zawarcie Umowy kupna sprzedaży akcji ze złożeniem podpisów pomiędzy stronami w obecności pracownika Biura Maklerskiego i następnie w Biurze Maklerskim sporządza się dyspozycję przeniesienia akcji pomiędzy kontem maklerskim Zbywającego i Nabywającego. I powyższe daje nam podstawy do rozliczenia straty.
Mam jednak wątpliwość czy z uwagi na wykreślenie podmiotu z rejestru przedsiębiorców ww. transakcja ma rację bytu i jeżeli nie to w jaki sposób mogę rozliczyć stratę na udziałach w podmiocie który został wykreślony z rejestru przedsiębiorców a którego akcje nadal posiadam na rachunku maklerskim? Czy po prostu wystarczy, że bez zawierania umowy kupna sprzedaży akcji, w przypadku kontroli US wykażę, że spółka została wykreślona w 2020r. i od tej daty mam 5 lat na rozliczenie straty podatkowej i nie muszę w takim wypadku zawierać żadnych umów sprzedaży akcji jak to ma z reguły miejsce aby zrealizować stratę na podmiotach których notowania zostały zawieszone w obrocie giełdowym?
Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję za pomoc
Mam jednak wątpliwość czy z uwagi na wykreślenie podmiotu z rejestru przedsiębiorców ww. transakcja ma rację bytu i jeżeli nie to w jaki sposób mogę rozliczyć stratę na udziałach w podmiocie który został wykreślony z rejestru przedsiębiorców a którego akcje nadal posiadam na rachunku maklerskim? Czy po prostu wystarczy, że bez zawierania umowy kupna sprzedaży akcji, w przypadku kontroli US wykażę, że spółka została wykreślona w 2020r. i od tej daty mam 5 lat na rozliczenie straty podatkowej i nie muszę w takim wypadku zawierać żadnych umów sprzedaży akcji jak to ma z reguły miejsce aby zrealizować stratę na podmiotach których notowania zostały zawieszone w obrocie giełdowym?
Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję za pomoc