rozliczenie z dotacji

• Autor wątku Autor wątku dorot41
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dorot41

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam zadałem pytanie w innym dziale, ale nie otrzymałem odpowiedzi, więc myślę, że ten będzie odpowiedni.
Od jakiegoś czasu prowadzę kanał z różnymi recenzjami produktów na youtube z którego czerpię korzyści z reklam - w tym miesiącu odbiorę pierwszą "wypłatę" z reklam z AdSense która wyniesie około 400zł. Podejrzewam że w kolejnych miesiacach kwota ta będzie mniej więcej podobna, jak nie większa. Jak należy to rozliczyć ze skarbówką? Z tego co czytałem, minister ogłosił kilka lat temu zryczałtowaną stawkę dla blogerów itd. wynoszaca 8,5%.

Druga sprawa - czasami robię livestreamy i otrzymuję na nich tzw. donate od widzów poprzez stronę tipanddonation. Jak to nalezy rozliczyć i czy w ogóle trzeba z tego odprowadzać podatek? W końcu z jednej strony jest to darowizna. Znalazłem takie coś:

"Nie zawsze jednak youtuberzy zapłacą podatek. Potwierdza to interpretacja dotycząca kobiety, dla której działalność na YouTubie jest głównym źródłem dochodów. Dodatkowo chce zbierać w sieci dobrowolne datki. Fiskus zgodził się, że będą to darowizny zwolnione z podatku, jeśli wpłata od jednej niespokrewnionej osoby nie przekroczy 4,9 tys. zł w ciągu pięciu lat."

Czy to prawda?

Powrót