Rozliczenie z urzędem skarbowym

• Autor wątku Autor wątku user...Paweł
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

user...Paweł

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Jestem osobą niepełnoletnią gdyż mam 15 lat od lipca 2020 roku handluję na Allegro.
Do marca tego roku sprzedawałem tylko drobne, stare rzeczy używane o nie wielkiej wartości. Więc miesięcznie byłem w stanie zarobić kwotę do około 200 zł. 29.03 zacząłem sprzedawać produkty kupione za pośrednictwem AliExpress.
Łącznie w marcu i kwietniu nie zarobiłem zbyt dużej sumy podejrzewam że było to mniej więcej 150 zł. Od maja do dziś zarobiłem kwotę myślę że w okolicach 500 zł. mógłbym to dokładnie policzyć co do złotówki jeśli było by to potrzebne. 27 i 29.06 złożyłem zamówienie w chinach opiewające na kwotę 3 592,77 także było to zrobione za pośrednictwem AliExpress. Planowany zysk wynosi około 3000 (po uwzględnieniu prowizji którą zapłacę Allegro). Nie jestem w stanie określić kiedy dokładnie dotrze do mnie zamówienie. Myślę że w niecałe dwa miesiące od otrzymania towaru byłbym w stanie go sprzedać i uzyskać zaplanowany dochód.
Opisałem powyżej moją sytuację więc teraz mam parę pytań.
W jaki konkretnie sposób mogę albo muszę odprowadzić podatek do urzędu skarbowego ? (podejrzewam że będzie to PIT)
jeśli będzie to PIT to jaki konkretnie ?
Czy muszę go wypełnić swoimi danymi czy mogą to zrobić za mnie rodzice ?
uprzedzam pytanie... konto Allegro jaki i AliExpress jest założone na mnie, wszystkimi kwestiami z tym związanymi zajmuję się samodzielnie ale informuję o tym rodziców.
Jakie są warunki aby cała sprzedaż odbywała się zgodnie z prawem obowiązującym w Polsce i czy w ogóle jest taka możliwość ?
W przypadku jeśli nie odprowadziłem lub nie odprowadzę podatku jaki mogą być z tego konsekwencje ?
Jeśli nikt z was nie jest w stanie udzielić mi konkretnej odpowiedzi na te pytania proszę tylko powiedzieć do jakiej konkretnie osoby mógłbym się udać aby uzyskać informacje i móc prowadzić sprzedaż zgodnie z prawem...
Wiem że moje pytanie nie jest standardowe i trudno jest udzielić na nie odpowiedzi ale jeśli ktoś to zrobi będę na prawdę bardzo wdzięczny :D

Z Twoich dochodów powinni rozliczyć się rodzice w zeznaniu rocznym.

Powrót