rozliczenie z US po powrocie z wyspy Jersey

• Autor wątku Autor wątku rumburak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rumburak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie.
Chciałbym się dowiedzieć, czy któryś z forumowiczów miał może podobny problem jak ja w kwestii problemów z zapłatą podatku po powrocie z wyspy Jersey, lub innego "raju podatkowego"?
Mianowicie, wracamy z żoną do Polski w grudniu, po 11 miesiącach pobytu na wyspie Jersey( raz byliśmy w Polsce na okres 3 tygodni, kiedy to wzięliśmy ślub) Oboje przez cały ten okres byliśmy zatrudnieni na umowę o pracę. Rozliczyliśmy się z tutejszym Tax Officem. Pracy zarobkowej w Polsce nie podejmowaliśmy.
Z tego co wiem wyspa Jersey nie należy do Unii Europejskiej( choć należy do Korony Brytyjskiej), nie ma podpisanej umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania z Rzeczypospolitą Polską( wyłącznie z Guernsey i Wielką Brytanią), ale w/g prawa podatkowego z 2007 roku wynikałoby, że powinienem się rozliczać tam gdzie jest moje "miejsce zamieszkania", czyli miejsce w którym przebywam ponad pół roku kalendarzowego i gdzie jest nasze "centrum interesów życiowych"(czy jakoś tak:). Dodam jeszcze, że przed wyjazdem z Polski nie wymeldowaliśmy się, choć nie wiem czy ma to jakieś znaczenie.
Teraz zastanawiam się, jak US potraktuje naszą sprawe, czy uzna że centrum interesów życiowych było w Polsce i każe nam płacić, czy na wyspie Jersey gdzie się już rozliczyliśmy.
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Powrót