Rozliczenie ZUS w czasie zawieszenia firmy

• Autor wątku Autor wątku NowackiJan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NowackiJan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Prowadzę niewielką firmę. Obecnie zawarłem umowę z klientem zagranicznym. Klient warunkuje zlecenie zarejestrowaniem firmy w jego kraju. W tej sytuacji utrzymanie podmiotu w Polsce nie ma sensu szczególnie gdy koszty tutaj są znacznie wyższe. Umowę zawieram na rok. W Polsce zawieszam firmę na 14 miesięcy od początku wakacji tegorocznych do końca przyszłorocznych. Niemniej muszę zostawić tutaj jedną osobę mieszkającą po sąsiedzku, zatrudnioną legalnie na umowę zlecenie która będzie doglądała firmy. Roboty w praktyce niewiele – odbiór poczty, obejście terenu, ewentualne jakieś drobne naprawy czy prace porządkowe – gdyby coś się stało co by tego wymagało, dopuszczenie do odczytu liczników, no i najważniejsze, karmienie psa pilnującego terenu – w sumie około 2 razy w tygodniu po godzinie czyli jakieś max. 10 godzin w miesiącu. Aby uniknąć kosztów (księgowość i rozliczanie w okresie zawieszenia) uzgodniłem z tym człowiekiem, że otrzyma wynagrodzenie z góry za 14 miesięcy i potem będzie „odpracowywał”. I teraz pytanie o ZUS i wszystkie składki. Rozumiem, że muszę je zapłacić w dacie wypłaty i wyliczone z tej kwoty, a później przez kolejne 13 miesięcy składać tzw. „zerówki’. Czy ZUS może taką umowę uznać za fikcyjną, bo ostatnio podobno często podważa różne umowy i czy mogę te wszystkie deklaracje „zerówki” wysłać do ZUS jednocześnie z pierwszą bo przecież nic się nie zmieni. Czy mogą tutaj powstać jakieś problemy od strony ZUS których ewentualnie nie dostrzegam.

Powrót