Rozliczenie - zysk ze sprzedazy walut

• Autor wątku Autor wątku qwertz9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qwertz9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam. Czy rozlicza sie to po prostu w PIT-37? Kwota nieduza, niecale 1200 zl. Na stronie Twoj e-PIT moge edytowac swoje rozliczenie, mozna wpisac to jako przychod w pozycji "Inne źródła, niewymienione w wierszach od 1 do 4" i niby cos to zmienia w rozliczeniu. A koszty / zaliczka? Zostawiamy wszędzie "0"? Prosze o odpowiedz czy cokolwiek w tym moim wywodzie jest poprawne :).

Juz coraz mniej czasu, a innych pomyslow nie mam, prosze o pomoc :).

Olaboga, ale o jakiej sytuacji mowa, bo nie napisałeś nic konkretnego.

Mogę się tylko domyślać, że nie prowadzisz działalności gospodarczej, kupiłeś trochę waluty w kantorze. Po kilku miesiącach sprzedałeś tę walutę w kantorze z zyskiem. Czy tak? Jeśli tak, to nie jest to opodatkowane.

Zgadza sie, dzialalnosci gospodarczej nie prowadze, PIT rozliczam z umowy o prace. Dalej tak jak napisales - kupilem walute w kantorze banku gdzie mam konto i sprzedalem w tym samym miejscu jakis czas pozniej z zyskiem jak pierwszym poscie. Czyli nie musze tego w ogole wykazywac?

Interpretacja indywidualna dla podobnego przypadku (ILPB2/4511-1-1225/15-2/WS):
https://sip.lex.pl/orzeczenia-i-pis...2-ws-okreslenie-skutkow-podatkowych-184848921
Przychody uzyskane z tytułu sprzedaży walut stanowią przychody z innych źródeł, o których mowa w art. 10 ust. 1 pkt 9 ustawy i podlegają opodatkowaniu na zasadach ogólnych, zgodnie z art. 27 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, według skali podatkowej. Przy ustalaniu wysokości uzyskanego przychodu (poniesionej straty) należy wziąć pod uwagę sposób przeliczania walut obcych na złote, określony w art. 11a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

Jestem zobowiazany za odpowiedz i przytoczenie interpretacji, ale nie do konca jest to wszystko dla mnie klarowne. Moglby to Pan odniesc konkretnie do mojej sytuacji? Post uzytkownika TaxTex wskazywal, ze nie musze tego wpisywac w PIT (chyba, ze zle zrozumialem), a teraz z kolei wydaje mi sie, ze trzeba. Czy wysokosc przychodu z umowy o prace ma znaczenie?

Powrót