Rozliczenie

• Autor wątku Autor wątku druzyna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

druzyna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Bardzo potrzebuję porady. Przyszedł do mnie papier że mam się rozliczyć do końca miesiąca bo jak nie to zapłacę kare, ale troszkę mi się sprawy pokomplikowały i muszę wszystko ogarnąć :( Jestem self employmed od kilku miesięcy, wszystko co trzeba opłacam ale hmm..puki co nie mam z tego tytułu żadnych dochodów, przez te kilka miesięcy zarobiłem może 50f nie chciałem zawieszać czy zamykać działalności bo wciąż jestem w trakcie rozkręcania mojego biznesu, jest to strasznie czasochłonne i myślę że z ok jeszcze będę to rozkręcał ale mam nadzieję że się uda.... w między czasie z czegoś trzeba żyć więc w 2010 troszkę pracowałem (aktualnie czekam na P45, były pracodawca ma dosłać pocztą i mam nadzieję że zdąży do końca miesiąca) w 2010 zarobiłem coś ok 3K - 4K w tej pracy oraz dodatkowo w 2010 miałem kilka dni pracy dla agencji pracy, powiedźmy zarobiłem 300f, całkowity dochód w 2010r między 4K - 5K i teraz nie wiem jak mam się za to zabrać , najgorsze że czekam na P45, a wymyśliłem sobie że jak przyjdzie to go dostarczę do agencji dla której pracowałem i oni dodadzą to co u nich zarobiłem ? dostane na nowo P45 i podjadę do revenue i wtedy będzie mi łatwiej się rozliczyć a tak nie wiem co teraz mam zrobić ? kwota którą zarobiłem też nie jest specjalnie wygórowana i chyba nawet nie przekraczam tego progu co muszę się rozliczyć ?
Proszę o jakąś poradę ekspertów.

Wracając do self employment zastanawiam się również jak wygląda sprawa jakbym chciał to zawiesić na jakiś czas, jak mam to zrobić ? i na jaki czas można zawiesić ?, biorąc pod uwagę znikome dochody, a wiem że jeszcze rok co najmniej będę to rozkręcał więc nie ma sensu żebym dalej opłacał składki itp. tym bardziej że jestem zmuszony pracować i tu pojawiają się następne schody, pracować mogę tylko w niektórych godzinach co akurat nie jest łatwo o pracę w tych godzinach, dlatego pracuję dorywczo hmm... przez agencję i jeśli mam zawieszoną działalność to mogę starać się o jakieś benefity ? Dzięki za info.

Musisz jak najszybciej zglosic sie do biura rozliczeniowego, ktory dokona wstepnego przeliczenia i poinformuje Ciebie jak wyglada sprawa. Jezeli jest termin rozliczenia podatku, a Ty jeszcze nie masz wszystkich dokumentow, to byc moze wskazane by bylo poprosic urzad o przedluzenie terminu rozliczenia sie.

Powrót