rozłożenie długu na raty

• Autor wątku Autor wątku magdanowak1960
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdanowak1960

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
prowadzę działalność gospodarczą od wielu lat. Niestety w tym roku siadło, siadło tak bardzo, że nie wiem co najpierw płacić czynsz, zus czy pensje pracownikom, noszę się z zamiarem likwidacji działalności gospodarczej i podjęcia pracy. Od początku roku nie płacę czynszu i zaległość to ponad 40 tys.zł. Zwróciłem sie do właściciela obiektu z prośba o rozłożenie na raty, ten jednak nie wyraził zgodny na moja prośbę, wyznaczył termin spłaty na dzień 31.05.2015r. podał nr konta. Poinformował pisemnie, że brak spłaty w w/w terminie spowoduje przekazanie sprawy na drogę sądową. Co jeszcze mogę zrobić? Nie mam majątku, który mógłbym sprzedać, nie mam oszczędności, działalność dawała dochód taki ,,na życie,, nic ponadto a w tej chwili jest nędza i rozpacz. Chciałabym zwrócić się do nich ponownie, może zaproponuję ciut wyższa ratę? Napisać może że wszczęcie postępowania sadowego i dalej komornik nie przyspieszy spłaty a ja gwarantuję stałą ratę? Bardzo proszę o pomoc w napisaniu pisma z argumentacją

Nie piszemy pism. Wierzyciel ma prawo, nie przystać na pani propozycje.
magdanowak1960 napisał:
a ja gwarantuję stałą ratę? B
z czego?
magdanowak1960 napisał:
Nie mam majątku, który mógłbym sprzedać, nie mam oszczędności, działalność dawała dochód taki ,,na życie,, nic ponadto
magdanowak1960 napisał:
Napisać może że wszczęcie postępowania sadowego i dalej komornik nie przyspieszy spłaty
Nie przyspieszy, ale zagwarantuje jak nie za rok to za 10 lub 15

czy ktoś mógłby mi pomóc napisać sensowna prośbę rozłożenia długu na raty?
Bardzo proszę

Naprawde uwazasz, ze to czy ktos ci to rozlozy na raty zalezy od tego w jaki sposob to bedzie napisane ? Nawet nie bedzie mial obowiazku odpowiedziec na to pismo.
Albo ktos bedzie gotow albo nie i zadne wypociny nic tutaj nie zmienia.
Pogadaj z wlascicielem i bedziesz wiedziec co i jak.

no właśnie chcę z właścicielem pogadać, z tym, że właścicielem jest duża Spółka z o. o. jest zarząd , rada i inne, dział kadr, windykacja...
to nie jest osoba fizyczna przed którą stanę i się popłaczę tylko korporacja pisać i pisać mówią więc nie wiem już co napisać, bo na pierwsze pismo z prośba o raty nie przystali , pomóżcie

Powrót