rozmiar niezgodny z opisem

• Autor wątku Autor wątku kkszychu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kkszychu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry. Zakupiłem przez olx od osoby fizycznej używane buty narciarskie, które były opisane "stare skórzane buty 290mm". Jednak w rzeczywistości rozmiar jest mniejszy (285mm). Olx nie pomaga kupującym w przypadku używanych butów. Sprzedający nie zamierza przyjąć zwrotu.
Co powinienem zrobić, żeby odzyskać pieniądze / dokonać zwrotu? (albo chociaż uprzykrzyć życie nieuczciwemu sprzedawcy)
Nie znam pełnych danych sprzedającego, płatności dokonałem przez olx, ale portal uznał, że trafią do sprzedającego ponieważ w pakiecie ochronnym mają wyłączenie dla używanej odzieży/obuwia.

Reklamacja z rękojmi bezpośrednio u sprzedającego - o ile masz jego dane.

Dziękuję. Załóżmy że będę miał jego dane. Wyślę więc paczkę razem z pismem raklamacyjnym, za potwierdzeniem odbioru i teraz jest kilka wątpliwości. Co jeśli:
1) Sprzedający nie przyjmie paczki
2) Sprzedający przyjmie paczkę ale nie ustosunkuje się w do żądania reklamacyjnego, czyli reklamacja niby zostanie uznana, ale jak mogę egzekwować jej realizację
3) Sprzedający odpowie, że nie uznaje reklamacji.

Co zrobić w poszególnych przypadkach? I takie generalne pytanie - paczkę z butami i pismem reklamacyjnym wysyłam z określoną datą, ale nawet potwierdzenie odbioru przez sprzedającego nie jest potwierdzeniem tego, że otrzymał pismo oraz buty. Jeśli jest nieuczciwy to mi napisze że paczka była pusta. Jak to rozwiązać?

1) Pismo osobno poleconym ZPO, bo kupujący powie, że nie wiedział nic o reklamacji. Jak wtedy nie odbierze paczki to zostanie sąd;
2) Nie zostanie uznana, bo w przypadku osób prywatnych nie ma domniemania uznania reklamacji; pozostanie pozew do sądu;
3) Pozew do sądu;

I takie generalne pytanie - paczkę z butami i pismem reklamacyjnym wysyłam z określoną datą, ale nawet potwierdzenie odbioru przez sprzedającego nie jest potwierdzeniem tego, że otrzymał pismo oraz buty. Jeśli jest nieuczciwy to mi napisze że paczka była pusta. Jak to rozwiązać?
Pismo z potwierdzeniem odbioru poślij osobno.

Dziękuję.
Rozumiem, że w przypadku kiedy zostanie sąd to lepiej sprawę odpuścić jeśli buty kosztowały 250 PLN, ponieważ musiałbym udać się na rozprawę do sądu właściwego dla miejsca zamieszkania sprzedawcy?

Możesz wnosić o rozpoznanie sprawy pod nieobecność powoda (Ciebie).

Powrót