Różne daty - postanowienie końcowe.

• Autor wątku Autor wątku bunondol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bunondol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Czy na postanowieniu kończącym sprawę cywilną w sądzie rejonowym może być inna data niż data publikacji tj. odczytania publicznego np. na postanowieniu pisze 01 a publikacja odbywa się 02.

Jeśli tak może być to którą datę należy podawać powołując się na to postanowienie kończące sprawę 01 z postanowienia czy 02 z dnia publikacji, a może trzeba podawać postanowienie napisane 01, a ogłoszone 02 ?

Pytanie dodatkowe od której daty liczy się terminy? (zapewne od publikacji)

Ostatnia edycja:
kpc nie przewiduje czegoś takiego jak publikacja.
Na postanowieniu musi być data. I to ona jest obowiązująca.

Słowem publikacja określa się ogłoszenie wyroku czy postanowienia np. poprzez jego odczytanie.
Piszesz, cytuję: "Na postanowieniu musi być data. I to ona jest obowiązująca." no to jak to się ma do 357. § 1 pkc tam pisze, coś takiego: "... Postanowienia ogłoszone na posiedzeniu jawnym sąd uzasadnia tylko...", a to nie oznacza, że to postanowienie istnieje w obiegu prawnym z chwilą jego ogłoszenia?

Skąd ci się to określenie "publikacja" wzięło i skąd ta data rzekomej publikacji? Czy to gdzieś fizycznie istnieje na "papierze"?
Nie spotkałem się z czymś takim w odniesieniu do postępowania cywilnego.
No chyba tylko na portalu informacyjnym sądów powszechnych.
Ale data publikacji na portalu informacyjnym nie ma kompletnie żadnego znaczenia procesowego.

Coś się czepił słowa publikacja przecież kilka razy napisałem, że chodzi o odczytanie, jeśli to takie istotne to tak z portalu informacyjnego sądów. Jeśli drażnią Cię synonimy to spoko ale już poprzednim poście jeszcze raz to wyjaśniłem więc nie pojmuję co jaką cholerę znowu wracasz do tego tematu?
Dla wyjaśnienia nie chodzi mi o datę w portalu informacyjnym tylko jak napisałem na papierze jest data 01 ogłoszono publicznie 02 nigdzie nie pisałem o portalu że tam coś pisze.

Spokojnie nie unoś się tak.
Sytuacja jest nietypowa (albo źle ją opisujesz). Próbuję to ustalić.
W każdym razie jeśli na postanowieniu jest data 01 to należy posługiwać się tą datą tzn "postanowienie z dnia 01"
Z ostrożności też od tej daty liczyłbym terminy.
Jeśli dzieli je tylko 1 dzień to po co narażać się na kłopoty i wdawać w ewentualne prostowanie.

Tu nie chodzi o to, że lepiej liczyć termin od 01 wolałbym mieć pewność (wydaje mi się, że od ogłoszenia to się liczy).
Ważna jest też dla mnie informacja jak mam podawać w apelacji czy orzeczenie napisane 01 ogłoszone 02 czy orzeczenie z dnia 02 tj. z dnia ogłoszenia, a może mam pisać orzeczenie z dnia 01 bo tak na nim pisze.
Jako, że będę składał apelację to warto też wiedzieć czy to jest norma że tak piszą czy to jakiś błąd. bo każdy wskazany błąd może przechylić szalę.

Napisałem ci. Masz używać określenia "postanowienie z dnia 01". Dodatkowo możesz dookreślać (karta nn) gdzie nn jest numerem strony w aktach sprawy. Nie licz na to, że podnoszenie tego ewentualnego błędu pisarskiego przechyli szalę na twoją stronę. Przeciwnie będzie sugerować, że nie masz poważnych zarzutów i czepiasz się nieistotnych spraw.
To napisawszy zostawiam margines na to, że w zupełnie wyjątkowej sytuacji może zaistnieć stan, w którym ten 1 dzień może powodować nieważność postępowania czy odwracać wyrok czy coś w tym stylu

Powrót