Różne kwoty do zapłacenia z tytułu poniesionych kosztów na współwłasność.

• Autor wątku Autor wątku bunondol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bunondol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Mam pytanie czy zgodne z prawem jest taka oto sytuacja np. jest współwłasność, gdzie jest 3 współwłaścicieli jeden z nich dba o nią (kosi trawę, odśnieża, zbiera liście) i pobiera przez powiedzmy 10 lat od drugiego jakąś kwotę zaś tego trzeciego nikt nie informuje, że prowadzone są prace i że ktoś pobiera albo płaci za nie pieniądze.
I teraz po tych 10 latach następuje zniesienie współwłasności, ale podczas procesu ten co rzekomo prowadził te prace oświadcza w sądzie, że chce pieniądze tylko od tego trzeciego współwłaściciela, ale biegła wycenią tę pracę na kwotę dużo większą niż płacił mu ten pierwszy.

I teraz pytanie czy rozliczenia między współwłaścicielami z w/w tytułu mogą być różne co do kwot? Tzn. że jeden płacił za tę samą pracę X zł a trzeci X+Y zł?

Jeśli mógłbym zadać jeszcze dodatkowe pytanie o ile mogę to czy można żądać w sądzie, aby strony udowodniły, ile płaciły sobie za tę pracę czy wystarczy tylko oświadczenie, że płaciłem. Czy okres takiego cyklicznego dbania to zalicza wynosi 3 czy 6 lat?

Jeżeli wyliczone koszty utrzymania nieruchomości wynosiły np. 3000 zł, to każdy współwłaściciel daje 1000 zł. Ale ten co wyłożył te 3000 zł nie musi ich pobierać od pozostałych współwłaścicieli. Może też od jednego wziąć 10 zł, a od drugiego 1000 zł - to całkowicie jego sprawa. Nie może jedynie żądać od jednego współwłaściciela więcej niż przypada na jego udział, czyli np. 1200 zł.

Powrót