Różne nazwiska posiadaczki podwojnego obywatelstwa po ślubie w PL

• Autor wątku Autor wątku Krystyna198
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krystyna198

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Mam problem - posiadając dwa obywatelstwa wzielam ślub w PL (jako Polka) a mam paszport niemiecki na nazwisko panieńskie. Przyszlam do Standesamtu, chce zmienić nazwisko na to nowe, po mężu, a tu pani twierdzi, że w DE nie uznają zmiany nazwiska Niemki (bo za taką mnie tu uważają) w PL.Ona też twierdzi, że ja tak mogę spokojnie żyć, mając dwa różne nazwiska w dwóch krajach. Tymczasem w Arbeitsamcie patrzą na mnie jak na oszustkę. Teraz mam dziwnie, bo polski dowód na nowe nazwisko, a niemiecki na panieńskie.Na akcie ślubu (druk miedzynarodowy, także w j. niemieckim) jest napisane, że przyjęłam nazwisko męża.
Czy ta pani ze Standesamtu udzielila mi prawdziwej odpowiedzi? Jak sprawę rozwiązać?

A wiec pani ze Standesamtu i ma racje i nie ma.

Zeby uznac zmiane nazwiska obywatela niemieckiego ze wzgledu na slub zawarty za granica, nalezy zlozyc wniosek o zalozenie niemieckich aktow USC (Anlegung eines Familienbuches auf Antrag gemäß § 15a Personenstandsgesetz)

Do czasu, do kiedy sie tego nie zrobi, mozna miec rzezczywiscie dwa nazwiska w dwoch roznych krajach.
Nie rozumiem, dlaczego w Arbeitsamcie patrza sie nie ciebie jak na oszustke. Jesli masz podwojne obywatelstwo, jestes zobowiaza legitymowac sie wobec wladz niemieckich tylko i wylacznie niemieckimi dokumentami tozsamosci, a nie polskim dowodem osobistym z jakims innym nazwiskiem!

Dziękuję za odpowiedź-to dla mnie bardzo pomocne!
Arbeitsamt patrzy krzywo, bo po ślubie pokazałam akt małżeństwa z polskiego USC (ale w języku polskim oraz niemieckim), gdzie widnieje inne nazwisko (czyli to po mężu), a oni mnie mają zarejestrowaną na nazwisko panieńskie. Teraz chcą podstawy prawnej na posługiwanie się dwoma nazwiskami. Uważają, że skoro mam zmienione w PL, to jest to ważne i w DE.
Standesamt uważa inaczej :)

Witam
Po zawarciu związku małżeńskiego w Polsce żona przechodzi na nazwisko męża
na podstawie aktu ślubu.
Wymieniasz wszystkie dokumenty na nazwisko męża jeżeli przyjęłaś je po mężu.
powodzenia

marian1 zmiana dokumentów wcale nie ejst prosta i tania - chcą w DE przetlumaczone akty urodzenia, przetlumaczony akt slubu (mimo ze jest w wersji UE, po polsku i po niemiecku) i oczywiscie mnostwo oplat roznych..

bo pełnych akt urodzenia/mlzenstwa w wersji EU nie ma

a o takie na pewno im chodzi

Witam
1.Akt ślubu unijny
2.Akt urodzenia unijny męża
Bez dodatkowego tłumaczenia było to załatwione tydzień temu.
Powodzenia

Powrót