Różne okresy gwarancyjne przy zakupie produktu

• Autor wątku Autor wątku Maciej M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maciej M.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Mam następujące pytanie. W sklepie internetowym sprzedającym swój asortyment na Allegro kupiłem laptopa poleasingowego. W ofercie na Allegro był podany okres gwarancyjny 3 miesiące, natomiast w dostarczonej mi wraz z produktem karcie gwarancyjnej podano 12-miesięczny okres gwarancyjny. Którą informację należy traktować jako zobowiązującą dla sprzedającego?

Te trzy miesiące to jest okres przez jaki sklep będzie twoim gwarantem. Tzn jego serwis będzie naprawiał ci komputer. 12 miesięcy to prawdopodobnie gwarancja producenta która już chyba dawno minęła. Ile czasu upłynęło od pierwszego zakupu laptopa?

Nie, w obu przypadkach chodzi o gwarancję sklepu.

W karcie gwarancyjnej jest napisane:

"1. [Nazwa sklepu] (dalej Sprzedawca) gwarantuje bezawaryjne działanie urządzenia przez okres 12 miesięcy liczony od daty wystawienia dokumentu sprzedaży.
2. Gwarancja będzie uznana przez Sprzedawcę po przedstawieniu:
a. reklamowanego urządzenia;
b. karty gwarancyjnej oraz dowodu zakupu;"

i dalej inne warunki gwarancji.

A laptop ma już sporo latek, na pewno nie ma już na niego gwarancji producenta.

Dziękuję bardzo za wyjaśnienie tej kwestii.

Z ciekawości, można jeszcze prosić o podstawę prawną bądź inne uzasadnienie takiej interpretacji? Trochę jestem zaskoczony, bo myślałem, że karta gwarancyjna jest ważniejszym dokumentem, a także, że w przypadku różniących się informacji podanych przez sprzedającego rozstrzyga się - być może - na korzyść kupującego...

Powrót