Różnica w cenie produktu z gwarancji

• Autor wątku Autor wątku Larsu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Larsu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Dnia 2016-04-02 kupiłem komputer składany w sklepie internetowym na raty, dnia 2017-04-29 oddałem kartę graficzną na gwarancje, odpowiedzi mi nie przysłali co się w zasadzie z nią stało ale za to dnia 2017-06-02 przysłali mi inna kartę graficzną nowszy model parametry trochę lepsze lecz 1 parametr jest gorszy
w starym Liczba rdzeni CUDA: 2816 i w nowym
Liczba rdzeni CUDA: 2560, stara karta w dniu zakupu kosztowała 3422,57 zł a nowa 2597,47, jest też o klasę niższa ponieważ nie posiada oznaczenia Ti, w momencie kupowania starej karty była ona jedna z najlepszych a nowa jest trochę lepsza niż średnia, pudełko w którym ją dostałem było już wcześniej otwierane widoczne rozdarcie lecz karton ochronny był oryginalnie zaplombowany. https://www.asus.com/support/images/upload/f765af9f-23b0-4551-b7dd-e40e5e492102.pdf tu jest gwarancja do starej karty graficznej.
Moje pytania są następujące czy mogę starać sie o zwrot pieniędzy lub też wymiane na topowy model oraz czy mogą mi dać tańszą lub gorszą kartę?
Z góry dziękuje za odpowiedzi pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:
Pisze Pan tak jakby szukał Pan na siłę czego się przyczepić by dostać kartę lepszą od poprzedniej.

W załączonej gwarancji nie ma niczego o zwrocie pieniędzy, a skorzystał Pan z gwarancji producenta, nie z rękojmi sklepu.

Ceny są wzięte z różnych dni. To że karta po roku jest "tańsza", nie oznacza, że jest gorsza. Pytanie ile nowy egzemplarz starej karty kosztował w tym samym dniu, kiedy nowa karta kosztowała 2597,47. Jak rozumiem miał Pan GeForce GTX 980 Ti - ona kosztuje teraz 2530zł. Teraz to Asus GeForce GTX 1080?

Poza tym pytanie czy korzystamy z "gwarancji" czy z "rękojmi". Jak korzysta Pan z "gwarancji" to obowiązuje to co jest w umowie sprzedaży. A jeśli chciał Pan skorzystać z rękojmi a nie z gwarancji to trochę po ptokach. Na razie producent realizuje gwarancję.

W warunkach gwrancji napisane, że:
"funkcjonalnie równoważne lub lepsze od oryginalnie dostarczonych."

więc obstawiam, że będzie tak:
1. najpierw Pana będą próbowali wyśmiać, że to nie jest istotny parametr
2. jak ich Pan wyśmieje, to powiedzą, że co prawda nowa karta ma mniej rdzeni CUDA, ale za to ma wyższe taktowanie i przepustowość*pamięci, więc jest "funkcjonalnie równoważna lub lepsza", dołączą Panu wyniki jakiegoś*GPUmarka, gdzie ta nowa karta ma więcej punktów.

Poza tym "wymieni cały Produkt, wykorzystując nowe lub odnowione części lub produkty"
więc że opakowanie było otwierane, to niestety ma Pan takie warunki. Nawet kartę mógłby Pan mieć używaną. Poza tym "odnowione" może oznaczać "poserwisowe". Odnowione w praktyce oznacza, że mają skądś urządzenie: może ktoś kupił i rozpakował i oddał, a może ktoś*kupił, zepsuł i dostał nowe poza gwarancja, stare urządzenie przejęto w zamian za zniżkę, a następnie odnowiono. Tego Pan w sumie nie wie.

Ma Pan też napisane, że producent postąpi "zgodnie z własnym wyborem," więc w sprawie czy dostanie Pan sprzęt odnowiony czy nowy, to nie ma Pan nic do gadania. No i nie ma opcji zwrotu pieniędzy. Oczywiście może PAn zażądać, może dadzą, ale z włąsnej woli, nie zauważyłem w tej umowie nic takiego na co można by się powołać.

A tak po prawdzie, to jeśli akurat nie prowadzi Pan przy pomocy tej karty jakiś obliczeń na GPU, gdzie jest istotne by było więcej rdzeni, choćby wolniejszych, to nie powinien się Pan czuć pokrzywdzony. Jak rozumiem w większości przypadków lepiej mieć mniej, ale szybszych rdzeni.

Co do "o klasę niższa ponieważ nie posiada oznaczenia Ti" - czy to są karty oparte na takim samym układzie GPU, czy dostał Pan nowszy? To czy karta jest TI czy nie to marketing. Jak sam Pan pisze ma Pan kartę o lepszych parametrach, poza ewentualnie obliczeniami w CUDA, gdzie jest to ew. niejasne (ale pewnie ta nowa i tak jest szybsza).

Ostatnia edycja:
Aktualne moja stara karta w sklepie którym kupowałem kosztuje 3199 i jest to gtx980 ti matrix Platinum a jest tez bardziej wydajna od standardowego gtx 980ti, oznaczenie ti nie jest to tylko chwyt marketingowy gdyż posiada dodatkowe komponenty podnoszące wydając

A to może jakaś*archiwalna cena jest?
Tak Ti to coś więcej niż napis na opakowaniu - katra GTX 980 TI to całkiem co innego niż GTX980 bez Ti, np miałby Pan tych Cudów 2048 a nie 2816. Natommiast chodzi mi o to, żę pisał Pan, że kiedyś miał kartę*z "TI" a teraz dostał bez "TI". No i dla mnie to jest kiepski argument: to jest powtórzenie faktu, że miał Pan inny model karty.

Mamy w naszej rozmowie 3 modele karty:

GTX 980
GTX 980 Ti
GTX 1080 (?)

No GTX 980 i GTX 980 TI to są karty o innej konstrukcji, więc w sensie "mam inną*kartę": numer i obecność*lub nie Ti należy rozpatrywać niejako razem.

Za marketing nazywam nazwanie GTX 980 Ti w tej formie, a nie np jako GTX 985. To taka specyfika nazewnictwa dla kart graficznych.

lacek3 napisał:
Ma Pan też napisane, że producent postąpi "zgodnie z własnym wyborem," więc w sprawie czy dostanie Pan sprzęt odnowiony czy nowy, to nie ma Pan nic do gadania
To jest niezgodne z prawem. Proszę nie wprowadzać w błąd!

O ile gwarant nie jest w stanie dostarczyć rzeczy o walorach użytkowych identycznych z rzeczą wadliwą, musi zwrócić kwotę.
W pewnych przypadkach nawet na wymianę na rzecz o walorach lepszych i wyższych parametrach należy uzyskać zgodę klienta.
Wymiana na rzecz o parametrach niższych zawsze i wyłącznie za jasno wyrażona zgodą klienta.

W każdym razie pomijając gwarancje producenta na co mogę liczyć ze strony prawa konsumeta biorąc pod uwagę mogę mogę oczekiwania z 1 postu.

O takie coś mi właśnie chodziło. Dziękuję za informacje.

Ostatnia edycja:
Powrót