Różnica w wieku pełnoletniości w Polsce a Japoni

• Autor wątku Autor wątku mrkacperso
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mrkacperso

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich,
obecnie mam ukończone 19 lat, więc według polskiego prawa jestem osobą dorosłą i oczywiście mogę w pełni sam decydować o swoim życiu.
Jednak niedługo wyjeżdżam do Japonii i tu rodzi się moje pytanie, w tym kraju wiek osiągnięcia pełnoletniości to 20 lat.
Oczywiście wiem że na sprzedaż alkoholu i innych używek nie mam co liczyć, ale jak wygląda np. tak prozaiczna rzecz jak kupno biletów lotniczych, czy zarezerwowanie pokoju hotelowego, u nas często jest to niemożliwe dla osób nieletnich, a przecież to oczywiste że jako osoba pełnoletnia w kraju pochodzenia mogę wybrać się na wakacje bez opieki rodziców, ale co jeśli w świetle prawa kraju do którego się udaję jestem nieletnim?
Co z brakiem opiekuna prawnego?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ostatnia edycja:
Adresatem tego pytania winna być ambasada Japonii. Nie sądze bowiem by ktoś orientował sie w niuansach zdolności do czynności prawnych w tym kraju, na tym forum - ale jesli jestem w błedzie to bede się bił w piersi (ale seppuku nie bedzie:wink: )

Dzięki tak wysokiemu wiekowi odpowiedzialności karnej (bo w karnym tez tak jest) japonia ma niższe statystyki przestępczosci, bo jak ktoś nie odpowiada na zasadach prawa karnego to nie jest to przestępstwo i nie jest w ujmowane w statystykach....

Powrót