T
Terenia11
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 15
Sąsiad rozorał miedze która była od ponad 80 lat i stwierdzil że Geoportal mu tak pokazał i metrówką sobie zmierzył i on chce mieć tyle ile ziemi kupił bo w ubiegłym roką została ona przez niego zakupiona ale nie miał prawa samowolnie i bezprawnie wchodzić na nasze pole niszcząc nam tym samym zasiany owies i dziś stwierdził że on tej granicy nie rozorał ale wyraźnie widać że weszli do nas grubo 2m i na naszym polu jest zniszczony plon przez ich uprawe agregatem i wjechanie na nasz teren. Gdy był dzierżawcą tego pola nigdy mu to nie przeszkadzało a jak kupował powinien się od razu rozgraniczać jeśli mu coś nie pasowało a on samowolnie wjechal na naszą działke rozorał miedze wjechał na zasiany plon i po wszystkim poinformował nas o tym że to zrobił i dopiero po fakcie poczynionym zamarzył sobie geodetę. Co mozna z tym skutecznie zrobić jak uczynił taką samowolkę nie pytając nikogo i opierając się wylącznie o geoportal. Chodzi mi najbarfziej o to że zniszczyl granicę która byla od wieków i nikomu nie przeszkadzała i jest wyraźnie widoczna na mapach z poprzednich lat. Wszyscy mówią o rozgraniczeniu ale mi chodzi o to jak można się rozgraniczyć jak on zrobił co chciał i czy nie ma na to żadnej kary? Dodatkowo niszcząc to co posialiśmy i specjalnie wjeżdżając na pole dopiero po zasiewie owsu. Mam juz zebrane materiały dowodowe gdzie się przyznaje i że opierał siś o sam geoportal, mam równiez zdjęcia z pola ze stanem gruntu. Policja dzis byla i nie sporządziła żadnej notatki a wezwanie było przede wszystkim o zniszczenie zasianego plony to nawet nie chcieli jechac zobaczyć jak to wygląda tylko młwili o geodecie ale ja ich nie wzywalam po to zeby mi mowili ze ja mam geodete wezwac tylko zeby sporządzili notatke i żeby byla jakaś podstawa jeżeli pójdziemy do sądu ale akurat trafił się znajomy wspólny i nic z tym nie zrobił tylko sobie pojechał i postraszył mnie że mogłabym 5k kary zapłacić a ja ich nie wezwalam bezpodstawnie tylko chcialam notatki za zniszczenie mienia bo jakby kazdy tak bezpodstawnie wchodzil do sąsiada i niszczyl to co ma bo mu tak geoportal pokazal to by nikt nie miał nic swojego. I jakie kroki można z tym poczynić jeśli chodzi o zniszczsnie plonu i czy można założyc też sprawe o nariszenie posoadania bo sąsiad siedzi na pół mojego pola i ma zamiar tam siać kukurydze bez geodety i bez prawa tak jak rozorał granice