Rozpad konkubinatu, dziecko.

• Autor wątku Autor wątku Adri-anna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adri-anna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Po 8 latach zycia w konkubinacie nastapil rozpad. Mamy dziecko 5 letnie. Czy jesli nie bylismy zarejestrowani jako "pareja de hecho" jest ten koncubinat traktowany jako taki w swietle prawa?
Przed 6 laty kupilismy mieszkanie, zapisane na nas oboje, nadal je splacamy.
Ja pozostane z dzieckiem w mieszkaniu a ojciec dziecka sie wyprowadzi.
W chwili obecnej ja pracuje ale nie mam kontraktu na stale tylko odnawiany za kazdym razem.
On nie pracuje w tej chwili tylko jest na zasilku (ma specyficzny rodzaj pracy bo wznawia dzialalnosc jak ma zlecenie). Prawdopodobnie od pazdziernika bedzie mial kontrakt na 4 miesiace. Jak w takiej sytuacji traktowana jest sprawa alimentow? Druga sprawa to czy ja bede musiala mu splacic polowe wartosci mieszkania, jesli nie jest jeszcze oplacone?
Czy samochod zakupiony w trakcie trwania zwiazku ale na niego jest traktowany jako wspolny majatek?

Przez kilka lat mialam dochody, ktorych nie moge wykazac a i pieniadze wlozone w mieszkanie, ktore mialam z Polski, tez sa nie do wykazania.

W przypadku jesli mieszkanie zostanie zapisane na dziecko to jak wyglada splata tego mieszkania?

Kolejna sprawa, ktora mnie gnebi. Ojciec dziecka jest Hiszpanem i jesli chcialabym wyjechac do Polski na wakacje to potrzebuje jego zgody?

Dziekuje i pozdrawiam

Jego zgody nie potrzebujesz na nic. Pozostałe kwestie: Konkubinat to nie małżeństwo. Tu nic z zasady nie jest z góry regulowane. Alimenty owszem, ale najpierw sprawa o ustalenie ojcostwa, o ile wcześniej nie była. Konkubinat jest to związek nieformalny. Jego istnienie w przeszłości mogą potwierdzić świadkowie. Wszystko reguluje sąd.

Powrót