Rozpalanie ognisk. Gdzie?

• Autor wątku Autor wątku Amilie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Amilie

Amilie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam. Mam zamiar wraz ze znajomymi wybrać się nad jezioro na ognisko. Jest to teren niezabudowany (przynajmniej z tej strony, z której mamy zamiar wypoczywać :)) tzn. do najbliższych budynków jest conajmniej 500 metrów jeśli nie więcej. I tu rodzi się moje pytanie: czy możemy bez żadnych konsekwencji rozpalić to ognisko, później oczywiście odpowiednio zagasić? Bo boimy się, żeby nie przyczepiła się jakaś straż miejska, albo jacyś miłośnicy zieleni ;) Przyznam, że mamy po 17 lat, więc nie chcemy jakiś kłopotów... Będę wdzięczna za odpowiedź.

P.S. Przepraszam, że wrzuciłam temat akurat tu, ale nigdzie mi nie pasował... :/

Art. 82. § 1. Kto nieostrożnie obchodzi się z ogniem lub wykracza przeciwko przepisom dotyczącym zapobiegania i zwalczania pożarów, a w szczególności:

7) w lesie lub na terenie śródleśnym albo w odległości mniejszej niż 100 m od granicy lasu:
b) roznieca ogień poza miejscami wyznaczonymi do tego celu,
c) pozostawia rozniecony ogień,
d) korzysta z otwartego płomienia,

podlega karze aresztu, grzywny albo karze nagany

Jak nie bedzie to teren prywatny i zostana zachowane warunki to moim zdaniem bedzie ok.

Musicie sprawdzić, kto jest wlaścicielem przedmiotowego miejsca. Jeżeli zachodzi podejrzenie, ze możecie byc obarczeni kosztami przywrócenia do stanu pierwotnego lub odszkodawania za powstale zniszczenia, konieczna jest zgoda wlaściciela, zarządcy.

Powrót